Європейські металургійні компанії планують підвищення єврових котирувань на січень

BAU.ua 29 листопада 2010 р. о 17:23

Євросоюз переживає складні часи. Уряд Ірландії, довгий час відмовляється від фінансової допомоги ззовні, було змушене визнати свою поразку і звернутися за зовнішньою підтримкою в розмірі 85 млрд. євро. Зараз аналогічний сценарій передбачається для Португалії, також зіткнулася з різким збільшенням бюджетного дефіциту. На думку ряду експертів, надання допомоги Лісабону надасть сприятливий вплив на Іспанію, яка теж знаходиться у небезпечній зоні. Поки португальська влада заявляють, що `з усім впораються самі`, однак те ж саме говорили і їх ірландські колеги.
Як вважають експерти, економічне зростання в країнах ЄС у четвертому кварталі буде близьким до нульового, причому, істотного поліпшення в першій половині 2011 року не очікується. Ці негативні прогнози, безумовно, роблять негативний вплив на регіональний ринок сталі. Зокрема, європейським металургам, в середині листопада почали піднімати котирування на плоский прокат, в останні дні довелося знову трохи опустити ціни.
У принципі, попит на листову сталь у Євросоюзі не настільки низький, як могло б здатися. Дистрибутори і споживачі на початку листопада завершили процес оптимізації складських запасів, так що видиме споживання прокату приблизно відповідає реальному. Принаймні, ситуація помітно поліпшується у порівнянні з третім кварталом, коли, за оцінками Arcelor Mittal, видиме споживання сталі в ЄС скоротилося на 17% в порівнянні з другим саме в силу `складського` чинника.
Допомагає європейським металургам і зниження курсу євро по відношенню до долара. Протягом листопада євро подешевшало від більш $ 1,40 до менш $ 1,33, що суттєво підвищило конкурентоспроможність місцевих підприємств. Так, минулого тижня вартість гарячекатаних рулонів на півдні Європи становила 460-490 євро ($ 610-650) за т EXW, а в Німеччині і Східній Європі - 480-510 євро ($ 636-676) за т EXW. З цими котируваннями могли конкурувати лише українські постачальники, що пропонують гарячий прокат в Італії і країн Східної Європи по $ 600-640 за т CFR / DAF. У турецьких компаній ціни, як правило, були не нижче $ 650 за т CFR, а китайські та північноамериканські постачальники котирували свою продукцію на рівні $ 660-690 за т CFR.
Проте основною проблемою європейських металургів продовжує залишатися надлишок пропозиції. Більшість компаній розпродали свою грудневу продукцію, але в них залишаються значні запаси прокату, випущеного в попередні місяці, який часто розпродається за демпінговими цінами. Найбільший дисбаланс спостерігається на ринку оцинкованої сталі, яка останнім часом котирується дешевше холодного прокату. Деякі виробники готові збувати запаси всього по 500-520 євро за т EXW, хоча офіційні базові ціни на 30-50 євро за т вище.
Правда, останнім часом європейські компанії скорочують випуск. Arcelor Mittal в листопаді вже зупинила дві доменні печі на заводах у Франції та Польщі, а в грудні припинить виплавку стали ще на одній. Виходячи з цього, виробники сподіваються, що в першому кварталі 2011 року ринок буде більш збалансованим. Деякі з них вже анонсували на січень підвищення цін на 20-30 євро. Втім, аналітики налаштовані більш скептично. Деякі трейдери вважають, що розпродаж запасів прокату, що скупчилися на меткомбінатах, триватиме, щонайменше, до березня. На їхню думку, ціни на початку року все-таки можуть піднятися, але не значно.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу