Ціни на плоский прокат виробництва СНД близькі до крайньої точки спаду, за яким потрібно буде підвищення

BAU.ua 16 листопада 2010 р. о 18:37

В останні півтора місяці ціни на сляби і плоский прокат російського і українського виробництва безперервно знижувалися. Через низький попит на напівфабрикати і листову сталь у країнах Східної Азії, Європи і Близького Сходу постачальникам доводилося йти на поступки, поступово зменшуючи вартість своєї продукції.
Зокрема, до кінця першої половини листопада котирування на сляби виробництва СНД опустилися до $ 500-530 за т FOB у порівнянні з близько $ 550 за т FOB в середині вересня. Експортери змушені подаватися тиску з боку східно-прокатних компаній, збиваючи ціни на напівфабрикати через здешевлення гарячого прокату в країнах регіону. На початку листопада поставки слябів на Далекий Схід здійснювалися на рівні $ 565-585 за т CFR, але тепер споживачі відмовляються купувати цю продукцію дорожче $ 570 за т CFR.
У кінці жовтня - початку листопада російські компанії пропонували до Індії і Південно-Східну Азію гарячекатані рулони. При цьому, ціни поступово опускалися від $ 630-640 до $ 615-625 за т CFR, проте угод практично немає. Покупці вважають ці котирування занадто високими, збиваючи ціни до менш $ 600 за т CFR.
Попит на листову сталь з СНД протягом першої половини листопада був дуже слабким, а в кінці минулого тижня взагалі припинився у зв`язку з відзначаються в ці дні мусульманським святом Курбан-Байрам. До цього більшість російських і українських експортерів плоского прокату знизили грудневі котирування на $ 20-40 за т. При цьому, російська і українська продукція практично зрівнялася в ціні. Компанії з обох країн пропонують гарячекатані рулони в країни Близького Сходу за $ 550-590 за т FOB, холоднокатані рулони, як більш стійкі, котируються на рівні $ 690-710 за т FOB. За словами трейдерів, у першій половині листопада практично припинила закупівлі листової сталі з СНД Туреччина, де дистриб`ютори поки віддають перевагу продукції місцевих заводів, які продають гарячий прокат по $ 610-640 за т EXW (без ПДВ).
Російські компанії ще в жовтні вичерпали квоту на поставку гарячекатаних рулонів в ЄС. Українські металурги через загальний спад на європейському ринку знизили свої котирування до $ 610-630 за т DAF. При цьому, як повідомляє українське Міністерство промисловості, незважаючи на те, що Україна є членом СОТ, фактично поставки українського прокату в ЄС квотуються, а у відповідь на прохання про розширення квоти європейські представники пригрозили порушенням антидемпінгових позовів.
Тим не менш, видається, що головні труднощі виробників плоского прокату в країнах СНД скоро залишаться позаду. У Східній Азії на початку першого кварталу 2011 року очікується збільшення вартості залізної руди, яка, до речі, в даний час досягла на спотовому ринку максимального рівня за останні півроку. У зв`язку з цим мають подорожчати і сляби. Деякі компанії вже заявляють, що в січні піднімуть ціни на напівфабрикати на $ 20 за т.
На наступному тижні, після закінчення свят, повинні повернутися на ринок і близькосхідні покупці. В останні півтора-два місяці споживачі практично не здійснювали великих закупівель, в результаті складські запаси в регіоні знаходяться на низькому рівні. Деяка активізація може відбутися в грудні і на європейському напрямку. Місцеві компанії прагнуть проводити старий рік з мінімальними резервами, але із січня, на думку аналітиків, почнуть потроху поповнювати резерви.
Звичайно, розраховувати на значний підйом у найближчі місяці не доводиться. Але, принаймні, ціни на плоский прокат перестануть знижуватися і повільно підуть у ріст.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу