Європейські виробники плоского прокату офіційно знижують ціни на свою продукцію

BAU.ua 19 липня 2010 р. о 12:07

Як не намагалися європейські металургійні компанії утримати ціни на плоский прокат від спаду в третьому кварталі, врешті-решт їм усе ж таки довелося примиритися з неминучим. Якщо в червні виробники намагалися привернути покупців за допомогою гнучких умов поставок і знижок, що досягали 50-70 євро за т в порівнянні з офіційною ціною, то в липні пішли вниз самі відпускні ціни.

Вартість гарячекатаних рулонів на сході і півдні Європи скоротилася від колишніх 590-640 євро до 520-550 євро ($ 671-710) за т EXW, холоднокатані рулони подешевшали від 660-700 євро до 610-640 євро ($ 787-826) за т EXW (усі - базові ціни без ПДВ) за серпневим контрактами. Втім, перспективи на найближчі півтора місяця все одно не радують. Попит залишається слабким, тому багато аналітиків прогнозують подальше здешевлення сталевої продукції.

В даний час європейський ринок знаходиться під впливом відразу декількох несприятливих чинників. Перш за все, це порівняно низький рівень споживання. Європейська металургійна асоціація Eurofer в першій половині липня підготувала ряд оглядів на 2010-2011 роки для провідних металоспоживаючих галузей регіону. У цілому, погляд фахівців Eurofer можна назвати помірно оптимістичним: незважаючи на певні труднощі, становище в економіці Євросоюзу все ж поліпшується. Обсяги виробництва в цілому ростуть у порівнянні з минулим роком. Винятками є лише будівництво і суднобудування, де обстановка тільки погіршилася і навряд чи піде на поправку раніше майбутнього року.

Тим не менш, з представлених Eurofer даних вимальовується все таки не дуже приваблива картина. У 2009 році виробництво в європейській промисловості впало на десятки відсотків, зараз воно збільшується на одиниці. Для повернення на докризовий рівень більшості галузей знадобиться ще не один рік. У той же час, європейські металурги, мабуть, занадто швидко нарощували обсяги випуску в першому півріччі 2010 року. Раніше надмірне виробництво йшло на відновлення запасів, але тепер споживачі і дистриб`ютори займаються скороченням рівня запасів, так що видимий попит навіть нижче, ніж реальний.

Досить серйозною проблемою для європейських металургів стала і конкуренція з боку імпорту. Курс євро по відношенню до долара, на початку червня впав до менш $ 1,19, знову пішов у зростання і перевищив у кінці минулого тижня позначку $ 1,29. Більш сильний євро підвищує привабливість продукції з-за меж ЄС. Найменш дорогі гарячекатані рулони, як і раніше пропонують українські постачальники - $ 560-590 за т CFR / DAF, але в регіон останнім часом також надходить досить багато продукції з Росії, країн Близького Сходу, навіть з Індії і Китаю за цінами від близько $ 620 до $ 675 за т CFR. Зараз європейська продукція може конкурувати тільки з самим дорогим імпортом.

Нарешті, в Європі починається сезон відпусток, коли будь-яка ділова активність йде на спад. З урахуванням того, що і на Близькому Сході 11 серпня починається Рамадан, можна з упевненістю припустити, що в найближчі півтора місяця європейський ринок плоского прокату буде характеризуватися вкрай низьким попитом і поступовим зниженням цін.

Основні надії європейські металурги покладають на осінь. Причому, вони зв`язуються не стільки з розширенням реального попиту на прокат, скільки на поповнення збіднілих за літо запасів. Якщо цей почин не буде підтриманий споживачами, вересневий стрибок цін швидко переросте у новий спад.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу