Перевірки будівництва під час карантину
Фото: Orna Wachman (с) Pixabay

Перевірки будівництва під час карантину

Під час дії карантину було розпочато численні перевірки будівельних майданчиків на відповідність карантинним вимогам, щоби запобігти поширенню коронавірусу COVID-19. Фахівці юридичної фірми «АСТЕРС» проаналізували закони та підготували роз’яснення щодо того, яких вимог слід дотримуватися та якою може бути відповідальність у разі порушення.
Конфідерація будівельників України (КБУ) інформує будівельну спільноту.

Заборона відвідувати масові заходи, у яких бере участь понад 10 осіб (Постанова КМУ від 25 березня 2020 р. № 239 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19"), не стосується будівництва. Оскільки, поняття «масових заходів» не визначено законом, а виходячи з його суті не стосується будівництва.

Не зважаючи на часткове закриття регулярного транспортного сполучення (Постанова КМУ від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19"), перевезення працівників підприємства можливе на підставі окремого договору з перевізником (пункти 13, 45-50 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 р. № 176).

Контролюючі органи вважають, що вимоги, визначені в Інформаційній довідці МОЗ України є обов'язковими до виконання. Тому необхідно забезпечити своїх працівників на будівельному майданчику:
— рукавичками;
— масками / респіраторами;
— захисними окулярами / щитками.

Також, слід враховувати обмеження місцевих рад та адміністрацій, оскільки вони можуть встановлювати більш жорсткі обмеження на карантин.

Читайте ще: Робота віконних компаній під час карантину. Короткі рекомендації

Проводити перевірку дотримання карантину можуть:
— правоохоронні органи;
— Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (наразі проводять позапланові заходи з метою профілактики поширення захворювання на коронавірусну інфекцію).

У разі невідповідності вимогам карантину може застосовуватися наступне:
— кримінальна відповідальність:
• штраф 17-51 тис. гривень або
• арешт на строк до шести місяців, або
• обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк

Стаття 325 Кримінального кодексу України щодо порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань.

— адміністративна відповідальність:
• штраф 17-34 тис. гривень для громадян
• штраф 34-170 тис. гривень для посадових осіб

Стаття 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

• штраф 170-340 гривень для посадових осіб (за повторне правопорушення протягом року - від 340 до 850 гривень)

Стаття 188-16 КУпАП передбачає відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань цивільного захисту, нагляду та контролю за станом захисту територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, щодо розроблення та реалізації заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
Ідентифікатор: 14851