Як працюють німці, або візит на завод WINKHAUS

Як працюють німці, або візит на завод WINKHAUS

Людмила КУБАЙ, директор ТОВ «РЕНОМЕ-партнер»:
«WINKHAUS - 160 років! Багаторічний досвід та незмінна якість – два кита, на яких побудована історія нашого партнера. Рада, що компанія є постачальником фурнітури для ТОВ «РЕНОМЕ-партнер».
Цікаво, що з моменту заснування і аж то тепер, WINKHAUS очолюють члени однієї сім’ї. При чому це не є примусовим, люди самі вибирають. Зараз, наприклад, керівні посади ділять діти двох братів, попередніх директорів компанії.
Нещодавно випала нагода побувати на виробництві WINKHAUS. Два заводи підприємства знаходяться у невеличкому містечку Мюнстер, що на півночі Німеччини.
Виробничі умови такі ж як у нас. Відмінне те, що у цехах немає сміття та відходів. Геть усе «зайве» через спеціальні отвори у підлозі падає на транспортер, по якому потрапляє за територію заводу, у місця утилізації.
Певна річ, не така стерильність як у лікарні. Ходять хлопці у робочих комбінезонах, але все ж — загальної чистоти робочого місця досягнуто!
На заводі ми відвідали 4 виробничих цехи, біля кожного з яких знаходиться невеличкі інструментальні — для заточування інструментів, матеріалів і т.д. Не загальні, а у кожного свої, бо є особливості!
Руками там практично нічого не роблять — усе комп’ютеризовано, найбільше рук я побачила на упаковці готової продукції. До того ж її, в основному, виконують жінки.
Людей надзвичайно мало. А все тому, що завдяки саме машинній роботі досягають якості та лазерної точності аж до мікрона!
Мінімум 27 операцій, виконаних апаратом, плюс пластина потрібної товщини/ширини і у фіналі ми маємо звичайний віконний завіс.
В ході екскурсії нам продемонстрували філігранну роботу — машина (без людського втручання) вирізала на кілька сантиметровому паралелепіпеді з одного боку коника, а з іншого слона.
Вразила техніка безпеки. До станка можна підійти не ближче, як на 2 метри, якщо працівник перевищує допустиму норму, він автоматично вимикається.
На заводі є станки, яким уже понад 50 років! Німці керуються метричними даними, якщо ті їх задовольняють — станок продовжують використовувати! До того ж техніка кожного року проходить перевірку.
Вік – теж поняття абсолютно відносне, бачили керівників і 23-ох, і 65-ти років.
Постійний рух вперед, розробка інновацій, тестування виробів – усе робиться з думкою! Наприклад, двері, що відкриваються карткою-ключем, або ключ-програма, вбудована у мобільний пристрій… Є багато новинок, яких ми ще не продавали. Щиро сподіваюся, колись будемо!
Технічний коледж, що діє при заводі, створений з думкою про тих, хто хоче працювати у WINKHAUS. Туди потрапити не важко.
Перший рік — теорія, з другого розпочинаються практичні заняття. Загалом на тиждень 4 практичних і 1 теоретичне.
По закінченню навчання усі отримують спеціальність, але роботу пропонують найкращим!
НІХТО, а це в основному хлопці віком 15-16 років, не підняв голови, коли поруч проходила екскурсія! Мене вразила їхня зосередженість.
Уявляєте, людина не є працівником і зарплата далеко не така як на заводі – а скільки відповідальності!
Там інше суспільство, інші погляди на життя. Усе прораховують заздалегідь.
Наприклад, молода людина йде працювати на завод токарем. При цьому вона уже планує власне майбутнє: будівництво дому, народження дітей, поїздки на відпочинок … — і це все з розрахунку провести все ЖИТТЯ, обіймаючи дану посаду!»
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 362 62 XX XX +380 362 622 002
+380 362 62 XX XX +380 67 363 2057
+380 362 62 XX XX +380 362 622 002
Ідентифікатор: 11894