Застосування роботів-маніпуляторів у виробництві сталевої продукції

В даний час з метою удосконалення виробництва проводиться повсюдна автоматизація всіх процесів, в тому числі, і при випуску сталевої продукції. Використання промислових роботів є складовою частиною автоматизованого виробництва. Їх застосування значно спрощує процес, а також підвищує безпеку робіт і зменшує строки їх виконання, тим самим заощаджуючи трудові та часові ресурси.

Застосування

Автоматичні маніпулятори і промислові роботи в останній час знаходять все більш широке застосування в сталеливарній промисловості. З їх допомогою вдається полегшити працю металургів з метою звільнення їх від некваліфікованої, монотонної і важкої роботи. Підвищуються умови безпеки, продуктивність праці, ефективність використання устаткування (двозмінна і тризмінна робота). За рахунок переходу на строго стандартне виконання окремих операцій поліпшується якість продукції. Завдяки цілодобовій роботі обладнання забезпечується стабільність енергетичних витрат.
На металургійних підприємствах роботи-маніпулятори використовуються для виконання таких операцій, як заливка рідкого металу в камеру пресування, видалення виливки, перенесення виливки, укладання і т.п. Існують і промислові роботи для виконання окремих операцій при отриманні лиття по виплавлюваних моделях.
Елементи робототехніки використовуються також для автоматизації транспортних операцій. Створені роботи для обробки поверхні виливків, виїмки стрижнів з формувальної машини, обдування та нанесення покриттів на стрижні. На жаль, до теперішнього часу практичне застосування роботів в сталеплавильних цехах не настільки велика, однак роботи в цьому напрямку ведуться досить активно. Особливих успіхів вдалося досягти у створенні та застосуванні робототехніки для установок безперервного розливання (підйом, установка і зміна ковшів, порізка безперервнолитих заготовок на мірні довжини, зачистка поверхні заготовок та ін.)
Роботи в металургійному процесі також використовуються при відборі проб рідкої сталі з конвертера, вимірі температури, рівня металу в конвертері, затримці шлаку при випуску плавки. Роботи-маніпулятори широко застосовують для маркування безперервнолитих заготовок, рідше - при випуску металу з печі, при скачуванні шлаку, розроблені системи торкретування футерівки проміжних ковшів за допомогою робототехніки.
Вже перші досліди застосування роботів у металургії довели свою значимість і перспективність в плані ліквідації важкого і небезпечної праці в сталеплавильних цехах, а також повішення ефективності обладнання.

Вітчизняний досвід

В Україні першим і поки єдиним заводом, де був встановлений сучасний робот-маніпулятор для торкретування футерівки ДСП, є українське підприємство ТОВ `Електросталь`. Тут у березні минулого року було введено в експлуатацію робот-маніпулятор турецької фірми PiroMet. За словами начальника технічного відділу ТОВ `Електросталь` Олександра Івановича Сєрова, `Електросталь` розглядала пропозиції декількох компаній, однак турецька фірма запропонувала робот-маніпулятор вартістю в 1,5 рази нижче аналогів і плюс до всього зручні умови оплати: відстрочку платежу на один рік з урахуванням закупівлі у них торкрет-маси.
Остаточна вартість робота-маніпулятора склала 130 тис. євро. Шеф-монтаж (монтаж власними силами під контролем поставляє фірми) здійснювала фірма PiroMet на чолі з її директором.
Основні характеристики встановлюваного робота - легкий доступ в будь-яку зону ДСП за рахунок свободи дій за чотирма осях, здійснення рухів підвищеної точності, наявність системи автоматичного дозування води, повний автоматичний режим розпилення в заздалегідь певні зони, можливість ручного управління через пульт дистанційного управління. У цілому застосування робота для торкретування футерівки підвищує термін експлуатації вогнетривкої цегли, забезпечує високу щільність матеріалу за рахунок розпилення під високим тиском, створює безпечні умови роботи. Висока точність позиціонування `руки` робота-маніпулятора дозволяє швидко і якісно наносити торкет-масу в зону локального зносу.
Завдяки використанню робота-маніпулятора на `Електросталі` вдалося знизити питомі витрати неформованих вогнетривів в 2 рази і значно зменшити час на гарячі ремонти футеровки ДСП. За рахунок цього вже через півроку агрегат вийшов на самоокупність.
За оцінкою Олександра Сєрова, робот на сьогоднішній день працює стабільно. Є можливість здійснювати подачу торкрет-маси як локально, вносячи дані до програми, так і по всій печі. У планах підприємства щодо подальшої роботизації процесів - до кінця року ввести в експлуатацію установку для вдування вапна на печі-ковші.

Ольга Фоміна
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8599