На європейському ринку сталі посилюються регіональні контрасти

На європейському ринку сталі посилюються регіональні контрасти

У січні європейські виробники сталі виявилися в сприятливій ситуації. Попит на їх продукцію, кілька місяців перебував на мінімальному рівні, пішов вгору, так як і дистриб`ютори, і кінцеві споживачі на початку нового року приступили до поповнення запасів. До того ж, після новорічних свят у ряді європейських країн стало збільшуватися і реальне споживання. У той же час, обсяг пропозиції виявився обмеженим, і на ринку виник дефіцит, який зробив можливим підвищення цін на 50-80 євро за т протягом місяця.

До початку лютого більшість європейських компаній благополучно розпродали березневу продукцію і оголосили ціни на квітень. При цьому, як повідомляють трейдери, обсяг пропозиції як і раніше залишається відносно невеликим, тому що деякі постачальники притримують свою продукцію. У зв`язку зі святами в Східній Азії та заворушеннями в Єгипті останнім часом скоротився і обсяг імпорту. На початку лютого на європейському ринку були представлені, здебільшого, українські гарячекатані рулони по $ 770-785 за т CFR / DAF і товстолистова сталь вартістю від близько $ 800 до більше $ 860 за т CFR / DAP. Турецька Erdemir пропонувала гарячий прокат по $ 860 за т CFR і дорожче, що в цілому відповідало рівню квітневих контрактів у Південній Європі.

Але якщо в січні ціни в Європі піднімали все, то в цьому місяці регіональний ринок розділився на лідерів і аутсайдерів. За прогнозами експертів, темпи економічного зростання Євросоюзу складуть цього року близько 2%, але ці усереднені показники тільки маскують глибокі відмінності між більш і менш благополучними країнами. До перших, безумовно, відносяться Німеччина і держави Бенілюксу. Тут фахівці заявляють про розширення попиту на сталеву продукцію до рівня, лише трохи поступається максимальним показниками 2007-2008 років, особливо, по плоскому прокату. Підйом спостерігається, насамперед, у машинобудуванні, хоча і в будівельній галузі помітні зміни на краще.

Зараз металургійні компанії з цього регіону намагаються довести базові ціни на гарячекатані рулони на квітень до більше 660 євро ($ 898) за т EXW, а на холоднокатані і оцинковану сталь - до понад 750 євро ($ 1020) за т EXW. Арматура в Німеччині незважаючи на деяке зниження попиту в кінці січня стабільно котирується в інтервалі 580-600 євро за т EXW.

На іншому полюсі знаходяться південноєвропейські країни, які відчувають серйозні труднощі з-за високого рівня заборгованості і бюджетних дефіцитів. В Італії, Іспанії, Греції зростання ВВП в поточному році складе, у кращому випадку, 1%, безробіття зашкалює, а жорстка фінансова політика урядів стримує як державні, так і приватні інвестиції. Не дивно, що місцеві металурги, оголосивши на квітень підвищення цін на гарячекатані рулони до 620-630 євро за т EXW, зіткнулися зі зростаючим опором з боку споживачів. На думку аналітиків, подальше збільшення котирувань у цьому регіоні виглядає малоймовірним незважаючи на трохи ослабле по відношенню до долара євро.

Ціни на довгомірний прокат у Південній Європі піднялися в січні разом з металобрухтом і з ним же зараз опускаються вниз. Попит характеризується місцевими джерелами як близький до нульового, до того ж, різко скоротилися і обсяги продажів європейської арматури в Алжир і Лівію. За даними фахівців, потужності з випуску конструкційної сталі в південноєвропейських країнах більш ніж удвічі перевищують реальний попит, так що металургам доводиться функціонувати з хронічною недовантаженням потужностей. Труднощі зі збутом змусили їх знизити ціни від 540-550 євро за т EXW / FOB в кінці січня до близько 520-530 євро ($ 707-721) за т FOB або 530-540 євро за т EXW.

Країни Центральної і Східної Європи займають проміжне положення між двома полюсами, проте Чехія, Словаччина і Польща явно тяжіють до більш процвітаючої Німеччини. Попит на довгомірний прокат у цих державах не надто високий, але виразно присутня, а ціни на арматуру досягають 580 євро за т EXW. Продажі плоского прокату більш стійкі, так що виробники продовжують підвищувати котирування. На початку лютого базові ціни на гарячекатані рулони в Центральній Європі становили від 600 до 630 євро за т EXW, але найближчим часом металурги, за прикладом своїх німецьких колег, можуть додати ще 10-20 євро за т.

Судячи з усього, рівень цін на плоский прокат в Європі близький до пікового. Принаймні, аналітики, вважають, що в міру того як дистриб`ютори, заповнивши запасу, стануть знижувати обсяг закупівель, котирування стабілізуються. Але якщо ще нещодавно аналітики очікували, що за цим піде низхідна корекція, то в останні дні прогнози на цей рахунок стали більш оптимістичними.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8509