Готельний бізнес до Євро-2012 може не встигнути

Готельний бізнес до Євро-2012 може не встигнути

Із заявлених у 2008 році готелів, запланованих під проведення Євро-2012, в України буде зведено менше 40%. Особливі труднощі очікуються з виконанням планів по готелях високого класу. Про це кореспонденту BIZ.liga.net розповіли аналітики і учасники готельного ринку.


`До кінця 2011 року по 3-зіркових готелів ми виконаємо вимоги УЄФА на 100%, по 4-зіркових - від 55% до 60%. До середини 2012 показники зростуть, але тих показників, які хотіли б бачити в УЄФА, ми не досягнемо `, - повідомив старший консультант з готельної та житлової нерухомості консалтингової компанії` Українська торговельна гільдія `(УТГ) Дмитро Пікалов.


За його словами, найголовніше для проведення Чемпіонату - це розмістити сім`ю УЄФА і команди учасників, і Україні з цим завданням впорається. А ось вболівальникам доведеться обходитися невеликими пансіонатам і міні-готелями.


Столичні готелі


`Багато готелів, заявлені до Євро-2012, не будуть добудовані. Особливо це стосується готелів високого класу. Ми однозначно не встигнемо добудувати` Sofitel `, - розповів глава наглядової ради компанії` XXI Століття `ЛевПарцхаладзе.


За даними УТГ, до 2012 року в Києві у найкращому разі встигнуть добудувати і ввести в експлуатацію `Holiday Inn` на вул. Горького, `Fairmont Grand Hotel` на Поштовій площі, а також дрібні готелі, до 100 номерів.


Експерти прогнозують, що `Hilton` на бульварі Т. Шевченка, який просувається найбільшим темпами, навряд чи буде повноцінно функціонувати до 2012 року. Добудувати його можна, але потрібно підготувати персонал, завершити внутрішні оздоблювальні роботи, а це займає мінімум півроку, відзначають аналітики ринку.


Готелі в регіонах


Що стосується ситуації за межами Києва, то, за даними Юлії Вітер з domobaza.info, сьогодні найбільш активно будівництво ведеться в Київській області, трохи менше - у Львівській. Третє місце в цьому рейтингу займає Крим, а замикають четвірку лідерів відразу кілька областей: Луганська, Рівненська, Сумська, Херсонська та Хмельницька.

У перерахованих вище областях відбуваються всі основні будівництва, про них можна поговорити більш детально. У Львівській області, наприклад, не так давно завершилося будівництво готелю під назвою `Міраж` (у м. Судова Вишня). У готелі вже функціонують 154 номери, є басейн і ресторан, все готово до прийому гостей, зазначає Ю. Вітер.


У Криму завершується будівництво готельного комплексу `Схід`. Цей готель можна назвати унікальним у своєму роді, тому що розташовується він у мальовничому куточку Криму (між Масандрою і Микитою), а дизайн кожного з корпусів буде різним.


Велика кількість українських готелів зупиняються на етапі проектування через відсутність достатнього фінансування, каже Ю. Вітер. Незважаючи на цей невтішний факт, в України більш активно, ніж раніше, почали відкриватися готелі мережевих брендів.


За словами представника порталу, готелі відкриваються не тільки в столиці, але і в регіонах - відносно недавно був відкритий `Reikartz Hotels & Resorts` в Почаєві, наприклад. Ця тенденція, швидше за все, збережеться і в майбутньому.


На початку весни 2011 року в Києві на бульварі Шевченка планується відкриття першого готелю `Ibis`, а всесвітньо відомий оператор `Louvre Hotels & Golden Tulip` планує побудувати під брендом `Campanile` шість готелів в Україні.


Яна ДОВГАНЬ
http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8507