Подальше підвищення цін на близькосхідному ринку довгомірного прокату виглядає проблематичним

Подальше підвищення цін на близькосхідному ринку довгомірного прокату виглядає проблематичним

Російським та українським металургійним компаніям у січні вдалося благополучно реалізувати підвищення цін на листову продукцію за лютневими контрактами. Вартість гарячекатаних рулонів для турецьких і близькосхідних покупців встановилася в результаті в інтервалі $ 720-750 за т FOB, холоднокатані рулони котирувалися на рівні $ 810-830 за т FOB. Російські компанії в січні практично не експортували толстолістовую сталь вследтвіе активного попиту усередині країни, але їхні українські колеги на початок лютого довели вартість комерційної продукції до $ 700-750 за т FOB (для країн Близького Сходу).

Найближчим часом постачальники повинні запропонувати на продаж березневу продукцію, однак питання - за якими цінами? З одного боку, в Європі та Східній Азії ринок плоского прокату як і раніше знаходиться на підйомі. Трейдери в країнах Перської затоки в кінці січня повідомляли, що отримують пропозиції від індійських, китайських та СНДівських компаній на постачання гарячекатаних рулонів по $ 770-800 за т CFR у лютому-березні, а після новорічних свят за китайським календарем очікують подорожчання східноазіатськиій продукції, як мінімум , до $ 800-820 за т CFR. Турецька Erdemir, зі свого боку, довела експортні котирування на гарячий прокат до $ 820-840 за т FOB, орієнтуючись на європейських покупців, а єгипетська Ezz Steel до початку заворушень у країні пропонувала травневу продукцію по $ 850 за т FOB.

Однак, з іншого боку, плановане підвищення цін може бути зведене нанівець негативними чинниками. Перш за все, в більшості країн Близького Сходу попит на плоский прокат залишає бажати багато кращого, причому, єгипетські події, які можуть привести до аналогічних виступів і в інших арабських країнах, будуть ще сильніше пригнічувати ділову активність. Значні обсяги споживання реєструються, хіба що, в Саудівській Аравії і Туреччині, але на цих ринках велика частка продукції власного виробництва. При цьому, турецькі компанії, ще в січні довівши вартість гарячекатаних рулонів до $ 820-850 за т EXW щодо березневих і квітневим контрактами, зіткнулися зі зниженням попиту і були змушені припинити підвищення. Зараз турецькі трейдери очікують, що до середини лютого металургійні компанії `дозріють` для невеликих цінових поступок.

До останнього часу Туреччина була одним з найбільших покупців українського та російського плоского прокату. У минулому році турецькі компанії, наприклад, закупили більше 920 тис. т українських гарячекатаних рулонів, хоча в 2007 році, до кризи, цей показник дорівнював майже 2 млн. т. Але в цьому році потреба Туреччини в імпорті листової сталі різко знижується. Внаслідок запуску в минулому році двох нових заводів - Colakoglu і Toscelik - виробництво плоского прокату в країні зросло більш ніж на 50% в порівнянні з 2009 роком і перевищила 7,2 млн. т. У цьому році в лад увійде ще один завод - MMK Atakas, внаслідок чого турецькі фахівці прогнозують доведення випуску листової сталі до близько 10,5 млн. т. Внаслідок цього імпорт даної продукції, що склав в минулому році понад 5,7 млн. т, може знизитися до 2,5-3 млн. т. При цьому, російська і українська продукція, оподатковувана імпортними митами в розмірі 5-9%, в даний час практично не має в Туреччині цінової переваги перед місцевою.

Саме стагнація внутрішніх цін і може стати основним чинником, який стане на заваді суттєвому підвищенню експортних котирувань російських та українських компаній на плоский прокат у березні - по крайней мере, для близькосхідних покупців. У зв`язку з цим постачальники, очевидно, будуть більше орієнтуватися на ринки Європи, Латинської Америки, Індії, а ближче до кінця місяця, ймовірно, і Південно-Східної Азії.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8495