Металургійні мікрозаводи: яке місце вони можуть зайняти на ринку?

Незважаючи на суперечки з приводу доцільності подальшого будівництва в СНД металургійних міні-заводів продуктивністю від 200 до 1500 тис. т на рік, вони, тим не менш, вже досить міцно займають свою нішу. Однак, маючи нижню межу рентабельності в районі 200 тис. т прокату на рік, вони не можуть забезпечити переробку металобрухту в обсягах від 10 тис. до 120 тис. т на рік. Попит на такі малотоннажні партії можуть задовольнити компактні, гнучкі, маневрені і легко переналагоджувані ливарно-прокатні модулі - так звані мікрозаводи.



Попит народжує пропозицію



Останнім часом у світі спостерігається потреба у створенні підприємств, які зможуть забезпечувати виробництво малотоннажних разових партій металопродукції. І зумовлена ця необхідність різними можливостями доступу до сировини, фінансовими ресурсами окремих компаній, наявністю локальних споживачів прокату, ситуацією на ринку праці, специфікою місцевих умов і т.д.

До недавнього часу фасонні профілі галузевого та спеціального призначення виготовляли в СНД, по більшій мірі, на заводах невеликої потужності або окремих цехах з морально і фізично застарілим обладнанням. Через високий ступінь зношеності устаткування ці заводи поступово виводять з експлуатації. Замість них будують металургійні міні-заводи потужністю від 500 тис. до 1500 тис. т на рік з високопродуктивними сталеплавильними і прокатними агрегатами. Однак устаткування таких заводів не пристосоване для виробництва профілів малотоннажними партіями. А спроби створити спеціалізовані виробництва для партій мінімального обсягу близько 200 тис. т на рік не увінчалися успіхом, оскільки завантажити маловантажний прокатний стан одними тільки фасонними профілями не вдається через малу потреби в них. Вирішення ж проблеми шляхом введення в сортамент великих обсягів профілів загального призначення та орієнтації технології на їх виробництво призводить до збільшення вартості табору кілька разів.

Лише новий підхід, який полягає в тому, що вже при проектуванні спеціалізованого міні-заводу обсяг виробництва, технологія, склад і параметри обладнання орієнтовані на виробництво малотоннажних партій фасонного прокату, забезпечив рішення назрілої проблеми.

Сьогодні забезпечувати віддалені від великих металургійних комбінатів регіони малотоннажними партіями металопродукції з місцевих джерел сировини (металобрухту) можуть металургійні міні-заводи з обсягом виробництва до 120 тис. т на рік - так звані мікрозаводи.

Мікрозаводи представляють собою невеликі ливарно-прокатні комплекси, що мають можливість задовольнити швидко мінливий попит на продукцію. Вони, в основному, призначені для виробництва економічних фасонних профілів широкого сортаменту, що поставляються малотоннажними партіями. Рентабельність такого підприємства забезпечується високою ціною на фасонні профілі, які можуть бути в 2-3 рази дорожче, ніж рядовий прокат. Підвищення рентабельності може бути досягнута і за рахунок використання місцевих сировинних ресурсів, палива та електроенергії, а також шляхом скорочення транспортних витрат (адже такі підприємства розміщуються в безпосередній близькості до споживачів).

Для зменшення маси і вартості обладнання та підвищення ефективності виробництва на мікрозаводах доцільно встановлювати тільки сталеплавильні електропечі, агрегати розливання і максимально компактні і гнучкі сортові стани для прокатки профілів широкого сортаменту. Для порівняння, до складу сучасного міні-заводу для виробництва сортового прокату входять дугова сталеплавильна електропіч, агрегат позапічної обробки сталі типу ківш-піч, вакууматор, машина безперервного розливання і сортовий прокатний стан.

Час окупності будівництва таких заводів, яке, як правило, не перевищує 5 років, може бути скорочено за рахунок використання існуючих будівель, споруд та інших об`єктів інфраструктури. Мікрозаводи невеликої потужності можна максимально наблизити до покупців металопродукції, що дозволить скоротити шлях від виробника до споживача, минаючи посередників.

Мікрометалургійних виробництва рекомендуються до застосування безпосередньо на машинобудівних підприємствах, що мають металургійне виробництво, для випуску продукції невеликих профілерозмірів; на невеликих металургійних підприємствах при необхідності організації виробництва невеликих партій дрібносортного прокату в короткі терміни; при перепрофілюванні або реконструкції машинобудівних підприємств; при ліквідації або реконструкції великих металомістких споруд , для переробки металобрухту безпосередньо на місці проведення робіт.



Концепція створення



В Україні розробкою концепції, виконанням проектних проробок і підготовкою техніко-комерційних пропозицій щодо створення спеціалізованих металургійних мікрозаводов для переробки металобрухту в сортовий прокат широкого сортаменту займається УкрДНТЦ `Енергосталь` (м. Харків).
Центром вироблені технічні рішення по п`яти основних напрямках: оптимальний обсяг виробництва для кожного типу мікрозавода; ефективний розмірний і марочний сортамент продукції; розміри разливаемой заготовки; технології виплавки, розливання сталі і виробництва прокату; економічна ефективність проектів.

У залежності від продуктивності мікрозаводи можуть бути представлені чотирма типами: перший - 10-15 тис., другий - 20-30 тис.; третій - 50-60 тис. і четвертий - 100-120 тис. т металопродукції на рік. Такий поділ побудовано на суттєвих розбіжностях в технологіях виплавки, розливання і прокатки, а також технічні характеристики і параметри устаткування. Для кожного типу заводів передбачений набір базових технологій і устаткування, що дозволяє з мінімальними витратами отримувати заданий сортамент готової продукції.

Сортамент мікрозаводов визначається виходячи з аналізу локального ринку. В даний час стійким попитом в будь-якому регіоні користується дрібносортний прокат (фасонні профілі галузевого і загального призначення, прокат підвищеної готовності, сортові профілі) в прутках з рядових і низьколегованих сталей.

Форма поперечного перетину заготівки для всіх мікрозаводов прийнята квадратної, так як при подальшому переділі на стані вона більш технологічна, ніж кругла. Формування складних фасонних профілів з фланцями з квадратної заготовки вимагає меншого числа проходів. Таку заготовку зручніше нагрівати в печах будь-якого типу, транспортувати по рольганги і випускати в реверсивному режимі. Раціональними, виходячи з багатьох технічних параметрів, вважаються такі розміри таких заготовок: для заводів першого типу - 65х65, другого - 85х85, третього - 100х100, четвертого - 125х125 мм. При цьому, на квадратну заготовку перетином 100х100 і 125х125 мм існує стійкий попит на ринку, що робить можливим і виробництво товарної заготівлі.

Виплавка сталі на мікрозаводах передбачається в дугових електропечах постійного струму. Для мінімізації вартості та кількості обладнання агрегат ківш-піч і вакууматор не використовують, сталь доводять безпосередньо в електропечі. Деяке зниження продуктивності компенсується значно меншою вартістю обладнання та зменшенням питомих експлуатаційних витрат.

У печах постійного струму в порівнянні з печами змінного струму витрата електродів менше в 2-5 разів (залежить від ступеня підготовки металошихти); електроенергії - на 10-15%; вогнетривів - на 20-30%; вихідної сировини - на 1,5 - 2%; дорогих легуючих добавок - на 20-60%.

На заводах першого типу сталь виплавляють в печі ДСПТ-6 постійного струму, другого - в ДСПТ-12, третього - у двох ДСПТ-12, четвертого - у двох ДСПТ-20.

При виборі технології розливання сталі перевага віддається способу з кращими техніко-економічними показниками при гарантованому забезпеченні якості заготовок. Виходячи з цього, найбільш перспективною вважається розливання на МБЛЗ і під регульованим тиском у касети-кристалізатори на установках РРД, які розроблені в УкрДНТЦ `Енергосталь`. При цьому, в залежності від обсягів виробництва використовується та чи інша технологія. Так, для мікрозаводов продуктивністю від 10 тис. до 60 тис. т на рік використовують технологію розливання сталі під регульованим тиском, а для обсягів від 60 тис. до 120 тис. т на рік - технологію розливання сталі на МБЛЗ одноручьевой радіального типу. Для мікрозаводов з обсягами виробництва близько 60 тис. т на рік можливе використання обох варіантів розливання.

При визначенні технологічно доцільною технології прокатки було виявлено, що найбільш оптимальною для мікрозаводов є прокатка на напівбеззупинним таборі. При цьому як обтискний кліті використовують кліть тривалкових 350, 450 або 550 в залежності від продуктивності стану.

Економічна ефективність і доцільність створення металургійних мікрозаводов заснована, в першу чергу, на значному платоспроможному попиті на малотоннажну продукцію, а також її високою ціною і щодо низької собівартості прокату за рахунок оптимізації технології та обладнання та використання нових технічних рішень при створенні заводів.

Проведені центром розрахунки показали, що орієнтовна вартість пропонованих мікрозаводов становить від $ 17 млн. (для першого типу) до $ 70 млн. (для четвертого типу). Термін окупності капітальних вкладень - від 3,4 до 5 років відповідно. При цьому, дані отримані за умови створення заводів в `чистому полі`, тобто при повній відсутності інфраструктури. А, як правило, інвестори, що планують створення мікрозаводов, мають у своєму розпорядженні об`єктами інфраструктури, що значно зменшує капітальні вкладення і збільшує привабливість проекту.



Екологічна складова



У зв`язку з тим, що металургійні мікрозаводи розташовуються в безпосередній близькості до споживачів металопродукції, екологічні вимоги до них мають величезне, а іноді й вирішальне значення. А найбільш ефективним способом зниження негативного впливу на навколишнє середовище є використання енерго-і ресурсозберігаючих технологій. Крім суто екологічних переваг, такий підхід забезпечує суттєве поліпшення техніко-економічних показників роботи. Плюс до всього, в силу невеликих обсягів виробництва на мікрозаводах складно досягти таких же високих питомих показників роботи агрегатів, як на великих металургійних підприємствах. Тому питання енерго-і ресурсозбереження для мікрозаводов є першочерговими.

До основних сучасним енергозберігаючим технологіям у виробництві прокату на мікрозаводах слід віднести прокатку профілів з безперервнолитих заготовок; суміщення безперервного розливання з прокаткою (гарячий посад); використання гнучких безінерционних способів нагрівання металу; оптимізацію перетинів і маси вихідних заготовок, температурних і деформаційно-швидкісних режимів прокатки; низькотемпературну і контрольовану прокатку; термічну обробку з використанням тепла прокатного нагріву; вдосконалення схем розташування обладнання прокатних станів та інші технології.

Ольга Фоміна
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8493