Аналітики хвилюються - Китай може піти з ринку міді

Аналітики хвилюються - Китай може піти з ринку міді

У минулому огляді мідного ринку ми наводили дані про те, що в минулому 2010 році ціни на мідь злетіли на 30%. Основним поясненням цього факту було продовжувалося в минулому році активне насичення ринку дешевими грошима, які розігрівали всі можливі ринки, у тому числі і біржові. При цьому (важливе уточнення), незважаючи на настільки вражаюче зростання, мідь зовсім не була лідируючим по зростанню цін товаром.

Поступово починають надходити і дані про баланс попиту і споживання, що відображає, в тому числі, і події на фінансових ринках. Зокрема, World Bureau of Metal Statistics опублікувало результати аналізу балансу попиту і пропозиції на ринку рафінованої міді. За даними цієї поважної організації в січні-листопаді 2010 року спостерігався дефіцит міді в розмірі 276 тис. т, що складає трохи більше 1,5% від рівня її виробництва. Величина некритична, але, як можна бачити за підсумками року, навіть настільки невеликий дефіцит в умовах високої активності спекулянтів здатний творити дива з цінами.

І все ж, до цих даних варто ставитися з певною обережністю. Досить згадати, що за підсумками 2009 року профіцит рафінованої міді становив 410 тис. т, але при цьому протягом року ціни зросли на 109%!



Чим же порадувала нас остання декада січня?

Аналіз новинного фону показує, що основна інтрига в поточному році буде розгортатися навколо Китаю. Це буде одна з двох головних протиборчих на ринку тенденцій.

Спочатку кілька слів про те, що буде протистояти китайським новинам. Це що стали вже звичними новини з останнього засідання ФРС США. Ставка залишена на низькому рівні, викуп держпаперів на суму 600 мільярдів доларів буде тривати до червня. Тобто тим нечисленним `ведмедям`, які ще залишилися на ринку, можна на півроку розслабитися. З такою махиною по виробництву грошей, як QE2 їм не впоратися.

На цьому тлі китайські новини явно дисонують. Раніше ми говорили про те, що протягом досить тривалого часу (в 2009-2010 роках) Китай періодично залишався єдиним покупцем на ринку міді, що штовхало ціни вгору. І ось - друга серія.

Китай весь цей час активно нарощував виробництво міді. У 2010 році він довів її виробництво до вражаючих 4,8 млн т, що на 12,2% перевищило результат попереднього року. При цьому імпорт склав рафінованої міді склав 2,9 млн т.

Сьогодні на внутрішньому ринку Китаю складається парадоксальна ситуація, коли внутрішні ціни на шанхайській біржі нижче, ніж ціни лондонській біржі. Відповідно, деякі аналітики висловлюють припущення, що Китай може скоротити, або зовсім припинити імпорт міді на деякий період часу, поки внутрішнє цінова пропозиція не зрівняється із зовнішнім. З формальної точки зору цього результату досягти досить просто - варто тільки Китаю демонстративно зупинити закупівлі, як ціни в Лондоні практично миттєво скорректируются вниз до `потрібної величини`. А ось реалізується подібний сценарій на практиці - досить сумнівно. Не варто забувати про те, що традиційно для останніх років Китай не тільки великий покупець (виробник) міді, а й активний гравець на спекулятивному ринку.

Однак, треба зазначити, що в за результатами попереднього року видобуток міді в Чилі не дотягла до раніше прогнозованого рівня. Чилійська державна комісія раніше озвучувала прогноз видобутку міді на рівні 5560 тисяч т. Реальний результат виявився дещо нижчим за прогноз і склав 5410 тисяч т (зниження 2,7%). Крім того, відповідно до прогнозу, в 2011 році виробництво міді мало вирости до 5,9 млн т. Основний розрахунок робився на збільшенні виробництва належить державі компанією Codelco, яка планує у 2011-2015 роках інвестувати в нарощування виробництва понад 3 млрд доларів.

Грінберг Вадим
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8486