Світові ціни на металобрухт знизилися в порівнянні з серединою січня, але все одно залишаються високими

Світові ціни на металобрухт знизилися в порівнянні з серединою січня, але все одно залишаються високими

Перевищивши в середині січня рівень $ 500 за т CFR, котирування на металобрухт на основних ринках до кінця місяця кілька відкотилися назад. Скорочення закупівель сировини американськими, турецькими та азіатськими металургами змінило баланс між попитом і пропозицією у держави і змусило трейдерів піти на поступки.

Найбільш слабкою ланкою світового ринку металобрухту, як вже стало традиційним в останні два з половиною роки, виявилася Європа. Регіональні металургійні заводи, поповнивши в першій половині січня запаси сировини, потім пішли з ринку і, очевидно, навряд чи повернуться на нього до березня. Попит на довгомірний прокат у країнах ЄС дуже низький, так що міні-заводам доводиться обмежувати обсяг випуску. В кінці січня вартість брухту Е3 (HMS № 1 & 2) в Іспанії та Італії зменшилася до 340-365 євро за т з доставкою, причому, аналітики передбачають на лютий подальше зниження котирувань. У Західній Європі утворився надлишок брухту, а постачальникам доводиться шукати покупців в Туреччині. При цьому, у зв`язку з поточними подіями в Єгипті перспективи даного ринку опинилися під загрозою.

Турецькі компанії, скориставшись сприятливою ситуацією, в кінці січня відновили закупівлі металобрухту, успішно збивши ціни на нього на $ 25-30 за т в порівнянні з максимальними показниками середини місяця. Чорноморський матеріал А3 з СНД та Румунії подешевшав до $ 480-490 за т CFR, європейський HMS № 1 & 2 (80:20) пропонується по $ 485-495 за т CFR. Тільки американські компанії все ще намагаються продати лом в Середземномор`ї дорожче $ 500 за т CFR, але угод з цим матеріалом небагато.

В Азії відбувається передбачуваний спад активності у зв`язку із наближенням Новим роком за китайським календарем (3 лютого). Обсяги продажів в останні дні різко впали, однак ситуація на різних національних ринках різна. Так, індійські і корейські компанії заздалегідь запаслися сировиною і можуть дозволити собі бути відсутніми на ринку, щонайменше, до кінця лютого. У той же час, у В`єтнамі місцеві заводи все ще потребують брухті. У Китаї внутрішні ціни на брухт знаходяться на дуже високому рівні, досягаючи $ 560 за т з доставкою та, на думку фахівців, у другій половині лютого можуть додати внаслідок продовження зростання на національному ринку довгомірного прокату. Однак імпортний матеріал, котирується аж до $ 510 за т CFR при великотоннажних постачання американської брухту HMS № 1 & 2, поки занадто дорогий для більшості покупців, оскільки до закупівельних цін потрібно ще додати 17%-ний ПДВ.

В кінці січня ціни на металобрухт в Азії варіювалися в широкому інтервалі. Так, американський лом в контейнерах коштував на Тайвані і в Кореї $ 455-475 за т CFR, тоді як великотоннажні поставки в країни Південно-Східної Азії та Індії здійснювалися з розрахунку $ 500-510 за т CFR. Японський матеріал Н2 пропонувався по $ 460-470 за т FOB. При цьому, всередині країни підтримуються дуже високі ціни на дану сировину. Зокрема, на заводи компанії Tokyo Steel Manufacturing він поставляється по $ 445-465 за т з доставкою.

Ослаблення зовнішніх ринків, як очікується, має покласти край підйому в США. Якщо два тижні тому більшість фахівців пророкували на лютий невелике підвищення цін на металобрухт, то тепер прогнозується незначний спад. Втім, американські експортери навряд чи захочуть знизити ціни в лютому до менш $ 450-460 за т FOB.

У цілому металобрухт на світовому ринку залишається досить дефіцитним і дорогим сировиною. І дуже ймовірно, що після паузи в першій половині лютого котирування до кінця місяця знову підуть вгору і, можливо, навіть перевищать рівень середини січня. При цьому, найбільш важливим фактором буде не стільки саме співвідношення попиту та пропозиції, скільки вартість довгомірного прокату. У січні відносно невисокі ціни на арматуру і труднощі, з якими зіткнулися постачальники в Східній Азії і на Близькому Сході при спробі підняти їх до більше $ 700-720 за т FOB, перешкодили подорожчання брухту. Однак на початку весни, коли будівельна галузь в різних регіонах, як очікується, активізується, зростуть і можливості експортерів металобрухту.

Крім того, вплив на брухт надаватимуть і котирування на інші види сировини - залізну руду і коксівне вугілля. На думку аналітиків, ці матеріали в лютому будуть рости в ціні. Значить, і металобрухт постарається не відстати від них.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8478