Повінь в Австралії пішло на спад, але ціни на коксівне вугілля продовжують підніматися

Найсильнішу повінь в австралійському штаті Квінсленд за останні півстоліття на початку третоей декади січня пройшло через свій пік. Вода спадає і хоча, за прогнозами метеорологів, дощі в регіоні йти і в лютому, найгірше вже, безумовно, позаду. Як відзначають експерти, тепер є можливість більш точно оцінити масштаби збитку, нанесеного стихією Східноавстралійський уголедобивающей галузі.

BHP Billiton - Mitsubishi Alliance (BMA), найбільший у світі постачальник коксівного вугілля, повідомляє, що проблеми у нього почалися ще в листопаді. Обсяг видобутку цієї сировини в четвертому кварталі 2010 року скоротився на 30% в порівнянні з попереднім тримісячного періоду, до 4,5 млн. т, а в першому кварталі 2011 року втрати, очевидно, будуть ще більшими. Як повідомляє BMA, наслідки повені будуть відчуватися до кінця першого півріччя поточного року, а обсяг недопоставленої продукції складе близько 8,5 млн. т.

У принципі, до кінця січня деякі вугільні розрізи вже відновили роботу. Відновлюються основні залізниці, після перерви, викликаної природною катастрофою, знову функціонують найбільші порти Квінсленда. За словами представників вугільних компаній, після повені 2008 року, коли деякі підприємства виявилися виведеними з ладу на півроку, на більшості розрізів було встановлено нове, більш потужне обладнання для відкачування води. Тим не менш, за деякими даними, до кінця першого кварталу близько 60% вуглевидобувних компаній Квінсленда будуть працювати далеко не на повну потужність. Обсяг втрат оцінюється в 11-12,5 млн. тонн тільки в січні-березні.

На спотовому ринку вартість коксівного вугілля весь січень швидко піднімалася, досягнувши в підсумку $ 350-370 за т FOB Австралія для твердих марок. При цьому, на думку аналітиків, ціни ще не досягли піку. Зокрема, фахівці компанії IHS McCloskey вважають, що в лютому коксівне вугілля буде коштувати $ 350-400 за т FOB, а фірма Wood Mackenzie вважає взможно підйом до $ 500 за т FOB. Природно, це надасть найбезпосередніший вплив на рівень контрактних цін у другому квавртале. Вже ясно, що вони будуть вище тих $ 250 за т FOB, які прогнозувалися на початку січня, але на скільки? Аналітики швейцарського інвестиційного банку UBS припускають, що вугілля дійде до $ 340 за т FOB, а їхні колеги з Merrill Lynch призводять $ 390-400 за т FOB Австралія.

Поки найбільші азіатські металургійні компанії не понесли серйозного збитку від подорожчання коксівного вугілля, хоча на Австралію припадає понад 50% експорту цього матеріалу до Японії і Кореї і більше 35% - до Китаю. Контрактні ціни на перший квартал становлять $ 225 за т FOB, до того ж металурги заздалегідь запаслися цією сировиною до квітня. На спотовому ринку основний обсяг продажів припадає на коксівне вугілля з США, Канади та Індонезії. При цьому, вартість північноамериканського сировини досягла в кінці січня $ 300-320 за т FOB.

Проте в березні-квітні азіатським металургам так чи інакше доведеться відновити закупівлі, і тоді вони, як кажуть, заплатять повну ціну. Готуючись до подорожчання сировини, далекосхідні компанії заздалегідь піднімають котирування на сталеву продукцію. Очікується, зокрема, що вартість гарячекатаних рулонів у квітні повинна зрости не менш ніж на $ 100 за т в порівнянні з серединою січня.

У довгостроковому плані ненадійність Австралії як постачальника буде сприяти розширенню видобутку коксівного вугілля в інших країнах. Індійські компанії, наприклад, орієнтуються в цьому плані на Індонезію, а також збираються розробляти родовища в своїй країні. Китайські, японські і корейські металурги, як повідомляється, будуть купувати більше вугілля в Росії, а також дуже зацікавилися монгольськими родовищами.

Але поки що їм доведеться пережити прийдешнє подорожчання.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8465