Виробники слябів дочекалися підйому цін на свою продукцію

Виробники слябів дочекалися підйому цін на свою продукцію

В кінці минулого року сляби часто перебували в тіні готового плоского прокату. Через низький попит на напівфабрикати з боку найбільших покупців у Східній Азії, США і Європі ціни на дану продукцію перебували до кінця грудня на відносно низькому рівні. Однак з настанням Нового року ситуація докорінно змінилася.
Після свят попит на сляби різко підскочив. Зліт на американському та європейському ринках листової сталі, супроводжуваний виникненням дефіциту сталевої продукції, сприяв тому, що прокатники почали збільшувати завантаження своїх потужностей. При цьому, запаси напівфабрикатів на початку року перебували у них на мінімальному рівні. Східноазійські компанії, запізнілі з укладанням контрактів на перший квартал 2011 року, виявили, що матеріалу на ринку дуже мало. Виробники не розраховували на раптове збільшення попиту і тому обмежували обсяг пропозиції. Ряд компаній повідомляють, що не мають вільної продукцією до березня. У Бразилії та Австралії виробництво товарних слябів взагалі впало внаслідок нестачі коксівного вугілля.

Крім того, подорожчання слябів сприяють високі ціни на сировину. Коксівне вугілля, на думку деяких фахівців, у найближчі два місяці може перевищити позначку $ 300 за т FOBАвстралія, а залізній руді загрожує підйом до $ 200 за т FOB. У зв`язку з цим зростають і ціни на плоский прокат. У США, наприклад, деякі компанії хочуть довести вартість гарячекатаних рулонів до більше $ 900 за т EXW. Не дивно, що американські прокатні компанії проявляють все більше інтересу до закупівель слябів і погоджуються на більш високі ціни, ніж інші покупці, - до $ 650-680 за т FOBдля латиноамериканської продукції.

Дуже високі ціни на напівфабрикати досяжні в даний час і в Середземномор`ї. За даними трейдерів, італійські компанії набувають сляби в СНД по $ 635-650 за т FOB. На цих умовах російські та українські компанії пропонують свою продукцію і східноазіатських клієнтам.

У першій половині січня вартість слябів на Далекому Сході, як правило, перебувала в інтервалі $ 650-670 за т CFR. Але в останній тиждень апетити постачальників істотно зросли. Повідомлялося про угоди на рівні $ 670-680 за т CFR, а деякі українські компанії вже накрутили котирування до $ 700 за т CFRі більше. За деякими даними, так дорого напівфабрикати готові купувати індонезійські прокатники, благо, що внутрішні ціни на гарячий прокат на місцевому ринку перевищили $ 820 за т EXW (без податків), вийшовши на рівень середини 2008 року. У принципі, можуть дозволити собі настільки дорогі напівфабрикати також корейські і таїландські компанії. В інших країнах Східної Азії, де не всі експортери продають гарячекатані рулони дорожче $ 700 за т FOB, нинішні котирування на сляби виглядають зависокими.

Тим не менш, як вважають фахівці, підйом на регіональному ринку плоского прокату ще не завершений. Тому й експортери слябів мають хороші шанси не тільки утримати ціни на заявленому рівні, але й підвищити їх в лютому.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8455