Виплавка сталі в світі в 2010 році значно перевищила докризовий рівень

Виплавка сталі в світі в 2010 році значно перевищила докризовий рівень

За даними World Steel Association (WSA), обсяг виплавки сталі в 66 країнах, які подають свою статистику в асоціацію, склав в 2010 році 1413,6 млн. т, що на 15,9% більше, ніж у попередньому році і на 6,3 % перевищує підсумок 2008 року. Результат грудня, при цьому, дорівнював 116,2 млн. т - невеликий приріст у порівнянні з листопадом, але істотно менше, ніж у період з березня по травень, коли глобальне виробництво сталі досягло максимальних значень.

Китайська металургійна промисловість до кінця минулого року так і не оговталася повністю від обмежувальних заходів, прийнятих у третьому кварталі. Виробництво сталі в країні склало в грудні 51,5 млн. т, що представляє собою досить середній показник за місцевими мірками. Усього в 2010 році китайські компанії видали 626,7 млн. т сталі - на 9,3% більше, ніж у попередньому році і 24,8% більше, ніж у 2008-му. За оцінками китайських фахівців, адміністративні обмеження на обсяги споживання електроенергії, введені в рамках кампанії зі зниження енергоємності ВВП, призвели до `недовироблення` 10-15 млн. т сталевої продукції, однак виявилися дуже корисними. Завдяки скороченню випуску китайський внутрішній ринок сталі, до цього кілька місяців страждав від перевиробництва, повернувся у відносно збалансований стан, а експорт залишився на відносно невисокому рівні і негативно не вплинула на регіональний та світовий ринок. Більше того, у четвертому кварталі минулого року в Китаї продовжувалося зростання цін на прокат, коли в усьому світі вони опускалися, а китайська експортна продукція котирувалася вище японської та корейської.

Правда, з настанням 2011 більшість обмежень на постачання електроенергії метзаводам були зняті, чим не забарилися скористатися виробники. За даними китайської металургійної асоціації CISA, в першу декаду січня середньоденна виплавка сталі вийшла на позначку 1,79 млн. т, тоді як протягом вересня-листопада вона, як правило, була нижче 1,70 млн. т. Судячи з усього, в найближчі місяці (з перервою на новорічні канікули в першій половині лютого) китайські металурги знову будуть нарощувати випуск. При цьому, в перші три тижні поточного року в галузі вже було заявлено про декілька нових великих проектах.

За прогнозами фахівців, темпи зростання в китайської сталеливарної галузі скорочуються, проте це відбувається, швидше, внаслідок зростання бази для порівняння. У той же час, в 2007 році річний абсолютний приріст склав близько 67,5 млн. т, у кризовому 2008-му - 13 млн. т, в 2009-му - понад 65,5 млн. т і в 2010-му - трохи менше 59 млн. т. Зниження темпів зростання, дійсно, є, але говорити про стабілізацію поки не доводиться. Не виключено, що, якщо держава не введе нових обмежувальних заходів, виробництво сталі в Китаї перевищить у поточному році позначку 675 млн. т - в кінці кінців, сукупні потужності галузі ще в минулому році перевершили 700 млн. т.

Індія ні в минулому, ні в позаминулому році не змогла витіснити Росію з четвертого місця в рейтингу найбільших виробників сталі. Проте в 2011 році це, мабуть, відбудеться. Зростання виробництва сталі в Індії склав в 2010 році 18,1%, причому, отриманий результат - 66,85 млн. т - на 24,5% більше, ніж у 2008 році. Як стало вже традиційним в останні роки, в Індії анонсується дуже багато планів будівництва нових металургійних підприємств, проте їх реалізація часто затягується через труднощі з придбанням землі під будівництво. Проте минулого року іноземні компанії, проекти яких раніше сильно буксували, почали укладати партнерські угоди з місцевими металургами, так що тепер справа рушить вперед. Крім того, в 2011 році мають стати до ладу нові виробничі лінії на діючих комбінатах SAIL, Tata Steel та інших індійських компаній.

Незважаючи на значне розширення обсягів виробництва багато країн `іншого` (тобто за межами Китаю та Індії) світу так і не відновили докризового обсягу виплавки. За даними WSA, в 2010 році держави `решти світу` видали 720,1 млн. т сталі, що на 6,8% менше, ніж у 2008 році. Більш того, за межами Китаю та Індії в 2010 році було вироблено менше сталі, ніж у 2004-му! Зокрема, в ЄС-27 випуск необробленої сталі в 2010 році був на 12,9% менше, ніж за два роки до цього, в Японії - на 7,7%, у США - на 11,9%, у Росії - на 2,2% і в Україну - на 9,6%.

При цьому, в Європі ще не подолана економічна криза, так що показники регіональних металургів у 2011 році, очевидно, ще не повернуться на рівень 2008 року. Американці навмисно стримують рівень завантаження виробничих потужностей, а найближчим часом їм, судячи з усього, доведеться зіткнутися з посиленням конкуренції з боку імпорту. Добробут японських і українських металургів у великій мірі залежить від експорту, при тому, що споживання на внутрішніх ринках так само ще далеко від буму останніх докризових місяців. А ось Росія, де на експорт теж йде понад 40% випущеної сталевої продукції, треба розуміти, в цьому році показники 2008 року все ж таки перевищить - головним чином, внаслідок активізації попиту всередині країни.

Тим не менш, є держави, де металургійна промисловість зростає і більш високими темпами. Це, в першу чергу, Корея і Туреччина, де виробництво сталі в 2010 році перевершило рівень 2008 року завдяки введенню в дію нових підприємств. Причому, цей процес буде продовжуватися. Так, минулого тижня корейська компанія Posco заявила про намір добудувати найближчим часом нову доменну піч, що (з урахуванням виведення з ладу старої) дасть їй надбавку 1,8 млн. т на рік, а турецька компанія Tosyali Holding озвучила плани будівництва трубопрокатний лінії на 1,25 млн. т на рік і заводу з випуску рейок і фасонного прокату на 2 млн. т на рік. Обидві країни, при цьому, розраховують на заміщення імпорту власною продукцією, так що для експортерів з СНД ці плани не обіцяють нічого хорошого.

Велика кількість нових проектів було анонсовано за минулий рік і в країнах Близького Сходу - від Алжиру до Ірану. Зараз цей регіон є великим нетто-імпортером сталі, однак у наступні кілька років обсяги закупівель, швидше за все, підуть на спад із зниженням частки готового довгомірного прокату на користь заготовок. Всього з семи країн регіону MENA (без Туреччини), що подають свої дані в WSA, п`ять (крім Лівії та Мавританії) в 2010 році виплавили більше сталі, ніж у 2008-му. Схоже, і в поточному році зростання буде продовжуватися.

У цілому очікування металургів на 2011 рік достатньо сприятливі. Більшість експертів прогнозують підйом цін, щоправда, значною мірою викликаний подорожчанням сировини, і впевнене розширення обсягів виробництва. Однак в умовах, коли економіка ряду провідних держав світу все ще знаходиться в неналежному стані, підсумком може виявитися жорсткість конкуренції на основних ринках.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8446