Ринок міді в 2011 році залишиться одним з найбільш спекулятивно орієнтованих

Ринок міді в 2011 році залишиться одним з найбільш спекулятивно орієнтованих

Поки наша країна, за вже звичним графіком, поволі виходить з новорічного святкування, у світі вже щосили розгортається новий етап спекулятивної битви на ринку металів. І, як і в минулому році, однією з основних арен цієї битви буде ринок міді.
Для початку подивимося на те, як ринок міді вибухнув в 2010 році.

Основним драйвером ринку міді був (і продовжує ним залишатися) Китай. У силу ряду причин, саме попит на мідь з боку Китаю, а не попит на нікель, як це було характерно в минулі роки, є одним з основних індикаторів китайського економічного тренду.
У принципі, в поточному році Світовий банк прогнозує деяке уповільнення темпів зростання світової економіки (з 3,9% в 2010 році до 3,3% у 2011 році), причому зниження буде спостерігатися не тільки в розвинених, але і в країнах, що розвиваються.
Однак поки що триває програма QE2, крім того ЄЦБ не змінює процентні ставки, можна бути впевненим у тому, що надлишкова ліквідність буде продовжувати накачувати спекулятивні ринки.
І ось вже приходять перші інформаційні ластівки майбутнього `мідного драйву`. Аналітики JP Morgan Securities Ltd оприлюднили прогноз, відповідно до якого в поточному році дефіцит світового ринку міді становитиме 500 000-XX-XX Показати телефон+380 50 000 0600 000 тонн. Що важливо, це стан мідного ринку буде спостерігатися навіть у тому випадку, якщо реалізується сценарій більш слабкого попиту га метал.
Можна припустити, що одним з важливих факторів, який буде надавати підтримку що знижується реального попиту, буде діяльність ETF-фондів. Ці фонди на початку року відкривають позиції на ринках. Вплив цього процесу, зокрема, спостерігали ті, хто на початку року проводив канікули з ноутбуком у руках.
Аналітикам JPMorgan вторять і їх колеги з компанії Samsung Securities Co: на їхню думку, в першому півріччі поточного року ціни на мідь виростуть до 11000 дол / т
Кінець другої декади січня, правда, ознаменувався тимчасовим поразкою `биків`. Проте цьому не слід надавати занадто великої уваги. По-перше, це було викликано відносно негативними даними, що відносяться до фінансової системи Китаю - повідомлення про підвищення базової ставки. Однак, останнім часом негативні сигнали з Китаю надають на спекулятивні ринки досить короткостроковий вплив. Ринки залишаються бичачими, сприймаючи навіть спірні сигнали (такі, наприклад, як викуп боргових паперів проблемних європейських країн) однозначно позитивно.
По-друге, одним з найважливіших факторів, який буде визначати стан ринків, є динаміка основний валютної пари `євро-долар`.
Крім того, в останні дні минуло кілька повідомлень, деякі з яких посилюють побоювання локального дефіциту міді в поточному році.
По-перше, належить канадській компанії First Quantum Minerals Ltd мідний рудник Bwana Mkubwa в Замбії припинив роботу в силу вичерпання запасів сировини. Це один з найстаріших рудників, який функціонував з 1902 року.
По-друге, представники дочірньої компанії Rio Tinto - компанії Palabora Mining - повідомили про те, що в 2010 р. виробництво міді знизилася з 69,4 (результат 2009 року) до 58 тисяч тонн.
У той же аремя, компанія General Moly заявила про відновлення робіт на родовищі Liberty в штаті Невада, які були припинені 2009 році з-за економічної кризи. Потенційний випуск міді на цьому родовищі може скласти близько 8 тисяч тонн. Однак це історія не така швидка - виробництво міді на родовищі почнеться не раніше кінця 2015 року.

http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8435