Російські та українські експортери плоского прокату різко підняли ціни в січні

Російські та українські експортери плоского прокату різко підняли ціни в січні

У грудні значна частина експорту гарячекатаних рулонів з СНД припадала на країни Близького Сходу, де попит на цю продукцію залишав бажати кращого, причому, найбільший покупець - Туреччина - взагалі практично не вдавався до імпорту. Це викликав щодо повільне зростання цін на російський і український плоский прокат. До кінця року його вартість становила не більше $ 620-650 за т FOB.

У січні, коли виробники повернулися на ринок після святкових канікул, ситуація дещо змінилася. Перш за все, з`явився попит на продукцію з СНД з боку покупців в Європі, Індії, Південно-Східної Азії, навіть у США. Подорожчання плоского прокату в цих регіонах зробило російські і українські пропозиції цілком конкурентоспроможними. Активізація попиту в самих країнах СНД призвела до зменшення експортного тоннажу на лютий-березень. Нарешті, пішли вгору і внутрішні котирування в близькосхідних державах, де багато споживачів і дистриб`ютори приступили до поповнення запасів. Зокрема, в Туреччині компанія Erdemir заявила, що повністю продала свою продукцію по березень включно, а котирування на гарячекатані рулони виробництва місцевих заводів досягли $ 780-800 за т EXW.

Все це дозволило російським і українським компаніям різко підняти ціни на плоский прокат. Якщо на початку січня передбачалося, що котирування на лютий зростуть, приблизно, на $ 50 за т, то тепер мова йде про більш ніж $ 80 за т в порівнянні з січнем. Основні постачальники довели рівень цін на гарячекатані рулони до $ 700-740 за т FOB, а на холоднокатані - до $ 820-850 за т FOB.

При цьому, як відзначають трейдери, попит на кожному регіональному ринку, взятому окремо, не надто високий. Більше за всіх обережні близькосхідні компанії. Завдяки наявності достатніх запасів продукції вони взагалі можуть відновити закупівлі тільки в лютому. До того ж, у країнах Перської затоки в досить великих кількостях пропонується індійський, корейський, китайський гарячий прокат за цінами близько $ 740-770 за т CFR за продукцію комерційного якості. Однак внаслідок присутності на ринку великої кількості покупців в цілому обсяги продажів досить високі, а опір росту цін відносно слабкий.

Дійсно, більшість учасників ринку очікують подальшого подорожчання плоского прокату. Як, зокрема, нещодавно заявила британська консалтингова компанія MEPS, збільшення витрат металургів на коксівне вугілля з-за повені в Австралії, залізну руду - внаслідок можливого обмеження індійського експорту ЗРС, металобрухт - унаслідок загального дефіциту даної сировини повинно привести до продовження зростання цін на сталеву продукцію. При цьому, ніхто з основних постачальників не буде вдаватися до демпінгу з метою захоплення ринку: політику обмеження обсягів пропозиції в тому або іншому ступені проводять зараз практично всі. У зв`язку з цим MEPS прогнозує, що в третьому кварталі поточного року середня світова ціна на вуглецеву сталь перевищить $ 1000 за т.

Безумовно, оцінки MEPS можуть здатися занадто оптимістичними. До того ж, досить імовірно, що в лютому на світовому ринку плоского прокату відбудеться спад, тому що споживачі, поповнивши запаси, на час припинять закупівлі. Тим не менш, більшість експертів сходяться з тим, що основна цінова тенденція на світовому ринку сталі в цьому році буде спрямована вгору.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8425