Після новорічних канікул ціни на напівфабрикати стрибнули вгору

Після новорічних канікул ціни на напівфабрикати стрибнули вгору

Заготівлі на світовому ринку почали зростати в ціні ще в жовтні внаслідок поступового подорожчання металобрухту і обмеженого обсягу пропозиції. Протягом четвертого кварталу минулого року вони додали трохи менше 20% і перед Новим роком перевищили позначку $ 600 за т FOB при поставках продукції з СНД на Близький Схід і в Середземномор`ї.

У перші дні після Нового року компанії з СНД пропонували заготівлі в невеликих кількостях по $ 630 за т FOB, потім котирування виросли до $ 650 за т FOB, а минулого тижня деякі експортери прагнули довести ціни до $ 660-680 за т FOB. Підйом цін торкнувся і Східноазіатський ринок. У середині січня постачальників з СНД, Кореї та Тайваню пропонували заготівлі по $ 650-670 за т CFR.

Ціновий стрибок пояснювався, в принципі, тими ж причинами, що і зростання в останні тижні минулого року. Перш за все, заготовки піднімаються в ціні, тому що дорожчає металобрухт. Американські і європейські трейдери довели його вартість до $ 520 за т CFR Туреччина і більше. У цій ситуації деяким турецьким міні-заводам, які не мають достатніх запасів сировини, стало вигідніше купувати напівфабрикати, в тому числі імпортні. Внутрішні ціни на заготовки в Туреччині в середині місяця підійшли до позначки $ 680 за т EXW. Дефіцит металобрухту спостерігається останнім часом і в країнах СНД. Після Нового року більшості російських та українських заводів довелося збільшити закупівельні ціни на цей матеріал.

Попит на заготовки в першій половині січня спостерігався не тільки в Туреччині. Іранські компанії, закупивши достатні обсяги напівфабрикатів ще в листопаді минулого року, поки не потребують постачання нових партій продукції, однак всі інші покупці з країн Перської затоки, Леванту і Африки були присутні на ринку. І хоча попит з їхнього боку був не надто високим, він все-таки не перевищував рівня пропозиції. Більшість виробників в СНД обмежують постачання напівфабрикатів у зимові місяці. Деякі компанії встигли розпродати лютневий матеріал ще в грудні, інші мають на наступний місяць лише незначні обсяги продукції.

За даними трейдерів, низка металургійних компаній очікують подальшого підйому цін на заготовки і не поспішають з новими пропозиціями. Деякі постачальники сподіваються, що вартість цієї продукції в результаті досягне $ 700 за т FOB. Однак, схоже, ринок вже близький до свого піку і навряд чи витримає ще один потужний підйом.

По-перше, експортерам, швидше за все, не вдасться додати до нинішніх котирувань на металобрухт понад $ 10-20 за т, і то - на короткий час. Більшість покупців змогли запастися сировиною на кілька тижнів наперед і, очевидно, на ринку брухту скоро почнеться період затишшя. По-друге, після стрибка на початку січня подорожчання довгомірного прокату що в країнах Близького Сходу, що в Східній Азії йде з великим скрипом. Ніякого будівельного буму, який міг би виправдати нове підвищення цін, в цих регіонах не спостерігається. Навпаки, більшість споживачів дотримуються обережної політики щодо закупівель конструкційної сталі. Нарешті, по-третє, реальний попит на заготовки також залишає бажати кращого. Особливо чітко це виявляється в Південно-Східній Азії, де з початку року відбувалися тільки спорадичні угоди, а котирування постачальників мають, скоріше, віртуальний характер.

Безумовно, заготовки мають шанс для прориву на висоту $ 700 за т FOB. Але якщо це і станеться, то не зараз, а ближче до березня, коли наближення весни пожвавить ринок довгомірного прокату, а металобрухт може знову опинитися в гострому дефіциті.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8418