Ціни на сталь у Китаї продовжують рухатися вгору під впливом збільшення вартості сировини

Ціни на сталь у Китаї продовжують рухатися вгору під впливом збільшення вартості сировини

Підйом цін на сталеву продукцію, що охопив весь світовий ринок, поки в найменшій мірі торкнувся Китаю. Якщо в США вартість гарячого прокату в середині січня більш ніж на 40% перевищувала рівень двомісячної давності, а експортні котирування російських та українських виробників додали за цей час понад 10%, то в східних провінціях Китаю дана продукція подорожчала лише, приблизно, на 5% , до близько 4650 юанів ($ 702) за т з металобази. Арматура на китайському внутрішньому ринку досягла, тим часом, найвищого значення за останні два з гаком роки, однак загальний масштаб цін на рівні $ 700-720 за т з металобази виглядає вельми скромним порівняно з котируваннями американських компаній і не перевершує рівень Туреччини або Південної Європи .

Неспішність китайського підйому, втім, виглядає цілком обгрунтованою. До кінця року обмеження на споживання електроенергії в національній металургійної галузі були дещо пом`якшені, крім того, в дію вступили кілька нових великих виробничих ліній. За даними китайської металургійної асоціації CISA, у грудні в країні виплавлялося, в середньому, 1,70 млн. т сталі на день, а в останні 10 днів минулого року даний показник досяг найвищого значення за все друге півріччя - 1,733 млн. т.

При цьому, попит на сталеву продукцію в країні залишається стабільним, без тенденції до зростання. Уряд як і раніше проводить обережну фінансову політику, обмежуючи обсяг кредитних коштів, що надходять в економіку. Внаслідок цього і істотного розширення інвестицій в промисловість і будівництво не відбувається. Через це обсяг пропозиції сталевої продукції на китайському ринку знову стає надмірною, а складські запаси, що скорочуються протягом осені, знову пішли в ріст.

Як визнають китайські металурги, збільшувати котирування їх змушує, в першу чергу, що дорожчає сировина. Після скасування пільги з ПДВ для постачальників металобрухту його вартість підскочила більш ніж на $ 40 за т в порівнянні з груднем. Імпортні і внутрішні ціни на залізну руду поступово піднімаються з листопада. Індійський і австралійський концентрат з 62-63,5% заліза вже пропонується більш ніж по $ 180 за т CIF, причому, зростання на цьому ринку не припиняється. Повінь в Австралії призвело до подорожчання коксівного вугілля, який Китай теж змушений імпортувати в кількості близько 3 млн. т на місяць.

Незважаючи на наближення Нового року за китайським календарем (3 лютого), після якого попит на сталеву продукцію, як очікується, рвоне вгору, національні металургійні компанії проводять досить обережну політику. Так, корпорації Baosteel, Wuhan Steel, Angang, Hebei Iron & Steel обмежилися на лютий підвищенням відпускних цін на плоский прокат всього на 100-200 юанів ($ 15-30) за т, аналогічним чином діють і виробники довгомірного прокату. І, якщо минулого року котирування на прокат в Китаї після новорічних урочистостей різко зросли (правда, і завершився цей підйом тривалим спадом), то тепер ніхто з аналітиків не прогнозує подібного стрибка. Є обережні надії на економічне пожвавлення в березні, але загалом фахівці вважають, що основний вплив на ціни, як і раніше буде надавати вартість сировини.

`Скромність` китайських металургів призвела до того, що внутрішні ціни вже не мають того перевищення над експортними, як в останні місяці минулого року. У січні китайські компанії підвищили вартість своєї продукції для іноземних покупців на $ 20-30 за т, пропонуючи арматуру по $ 690-720 за т FOB, гарячекатані рулони - по $ 650-680 за т FOB і комерційну толстолістовую сталь - по $ 675-695 за т FOB . Це знаходиться практично на тому ж рівні, а то і відстає від котирувань інших східно-азіатських постачальників. Якщо в грудні китайський прокат був найдорожчим на азіатському ринку, то зараз його вартість уже не виділяється на загальному тлі: великі японські, корейські і тайваньські компанії продають, наприклад, свої гарячекатані рулони з поставкою в березні за $ 670-700 за т FOB.

У грудні китайський експорт сталі склав 2,85 млн. т, це один з найнижчих показників за минулий рік. Тим не менш, в 2010 році Китай знову став найбільшим у світі експортером сталі, відправивши за кордон 42,56 млн. т сталевої продукції, імпортувавши лише трохи більше 17,0 млн. т (рахуючи напівфабрикати). Причому, низькі обсяги поставок у четвертому кварталі пояснювалися, головним чином, слабким попитом. Між тим, вже зараз китайський прокат може бути затребуваний в країнах Східної і Південно-Східної Азії, пожвавилися китайські трейдери і на індійському напрямку. На Близькому Сході і в Європі китайська сталева продукція ще недостатньо конкурентоспроможна, але у разі продовження підйому цін в цих регіонах вона стане такою вже в найближчі тижні.

У лютому, якщо до того часу на світовому ринку не відбудеться відкоту цін на сталеву продукцію, китайський прокат знову з`явиться у продажу, причому, не тільки в Азії, але і в інших регіонах. І до цього треба бути готовим.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8412