Ціни на прокат в США піднялися до найвищого рівня з жовтня 2008 року

Ціни на прокат в США піднялися до найвищого рівня з жовтня 2008 року

Незважаючи на те, що американська економіка ще не вийшла з кризи, темпи її зростання як і раніше невеликі, а рівень безробіття все ще близький до рекордного, на національному ринку сталі ось вже два місяці триває безпрецедентний підйом цін, аналоги якому можна знайти хіба що під часи буму першої половини 2008 року.

У порівнянні з початком листопада минулого року базові відпускні ціни американських компаній на гарячекатані рулони злетіли більш ніж на 40%. За цей період відбулося сім раундів підвищень цін, останній з яких був оголошений вже на цьому тижні. В кінці грудня зупинити цей зліт, що загрожує майбутнім обвалом, намагалася компанія Arcelor Mittal, оголосивши, що до кінця першого кварталу всі її клієнти зможуть гарантовано придбати гарячекатані рулони не дорожче $ 700 за коротку т ($ 772 за метричну т) EXW, а холоднокатані - не більше ніж за $ 820 за коротку т ($ 904). Однак незабаром їй довелося зовсім припинити продажі на перший квартал, так як два нових підвищення, ініціаторами яких виступили компанії Nucor і AK Steel, підтримані іншими провідними виробниками, вивели гарячий прокат на рівень $ 800 за коротку т ($ 882), не бачений з жовтня 2008 року. За даними трейдерів, в останні дні спотові ціни, дійсно, близькі до цієї позначки, хоча холоднокатані рулони затрималися поблизу позначки $ 850-860 за коротку т ($ 937-948), а базові ціни на оцинковану сталь товщиною 1 мм складають близько $ 960 за метричну т EXW.

Аналогічну картину можна побачити і на американському ринку довгомірного прокату. Ряд підвищень цін вивів котирування на арматуру на рівень $ 820-830 за метричну т EXW на початку січня, але потім компанія Nucor оголосила про збільшення вартості своєї продукції в лютому ще на $ 50 за метричну т. Низьковуглецева катанка будівельного призначення з урахуванням останнього подорожчання пропонується американськими виробниками, приблизно, по $ 970 за метричну т EXW.

Як заявляють обурені трейдери, яким тепер доводиться доводити ці ціни до кінцевих споживачів, об`єктивних причин для такого потужного стрибка немає. Попит на сталеву продукцію в США залишається досить низьким, особливо, в секторі довгомірного прокату. У будівельній галузі не видно і не очікується в найближчому майбутньому жодних змін на краще. Споживання з боку автомобіле-і машинобудування стабільне, хоча і помітно перевищує рівень річної давнини.

Американським металургам вдалося використати на свою користь декілька факторів. Перш за все, їм допомагає мінімальний рівень запасів у споживачів і сервісних центрів. В умовах подорожчання, причому, виглядає не зовсім виправданим, ні ті, ні інші не поспішають збільшувати резерви, однак змушені постійно закуповувати продукцію для покриття своїх поточних потреб.

Конкуренція з боку імпорту до недавнього часу була відсутня як клас. Так, у грудні в США було поставлено з-за кордону всього 19,6 тис. т арматури, переважно, з Мексики і Туреччини. При цьому, постачання з Мексики скорочуються у зв`язку з пожвавленням на внутрішньому ринку. Імпорт плоского прокату з більшості джерел оподатковується в США заборонно високими антидемпінговими митами. У січні фахівці відзначали лише появу у США російської товстолистової сталі по $ 940-970 за т CFR FO в американських портах (аналогічна продукція місцевого виробництва тільки зараз перевищила $ 1000 за т EXW), а також тонкого оцинкованого листа з Індії. За даними американських митних органів, обсяг ліцензій на імпорт арматури в грудні зріс на 13,6% в порівнянні з попереднім місяцем, але склав при цьому лише 33 тис. т - у масштабах США крапля в морі.

Нарешті, в якості безпосереднього пояснення американські металурги наводять ще один об`єктивний чинник - подорожчання металобрухту, який додав, в середньому, $ 70-75 за т в січні. Шредірованний брухт, зокрема, обходиться заводам в $ 460-475 за т (метричну) з доставкою, причому, фахівці не виключають нового зростання цін у лютому-березні. В американській металургійної промисловості частка брухту в шихті навіть на інтегрованих комбінатах одна з найвищих у світі, так що збільшення витрат на цю сировину б`є по всіх виробниках без винятку. Крім того, деякі компанії заявляють, що враховують в ціні і дорожчаюче коксівне вугілля.

На думку деяких фахівців, насправді американські компанії мають ще одну вагому причину для підйому цін. Для більшості з них 2010 рік був невдалим у фінансовому плані, багато завершили четвертий квартал зі збитками. Нинішнє ж збільшення котирувань дає металургам можливість поправити свої справи за рахунок споживачів.

Незважаючи на те, що ціни на прокат в США вже значно відірвалися від показників Європи та Східної Азії, можна припустити, що вони залишаться такими ж високими протягом, як мінімум, всього першого кварталу. Опустити котирування на більш прийнятний для споживачів рівень може, з одного боку, здешевлення металобрухту, а, з іншого, посилення конкуренції з боку імпорту. Деякі покупці вже всерйоз цікавляться закупівлями сталі за кордоном, оскільки ця продукція навіть з урахуванням всіх `накруток` буде на $ 100-120 за т дешевше місцевої, проте замовлений зараз прокат почне надходити на американський ринок не раніше квітня.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8403