Офісна нерухомість в 2011 році: прогнози експертів
Noegruts

Офісна нерухомість в 2011 році: прогнози експертів

У 2011 році на ринку офісної нерухомості очікується зростання нової пропозиції. У порівнянні з 2010 роком кількість офісних площ збільшиться більш ніж у 1,5 рази за умови виходу основних великих проектів. При цьому обсяги поглинання офісних приміщень будуть в межах 140-170 тис. кв. м. Такі прогнози дали аналітики компанії `Сolliers International` кореспонденту BIZ.liga.net.


Експерти очікують схожий з 2010 роком або дещо більший обсяг покупок офісних приміщень в 2011 році, в першу чергу, з боку кінцевих користувачів. Як наслідок, подальше помірне зниження середньоринкового рівня вакантності до 12-13%.


У разі виходу на ринок БЦ `Континенталь` (GLA ~ 52 тис кв.м) в 2011 році, вакантність у високоякісно офісному сегменті може тимчасово перевищити 20%. Якщо нові приміщення будуть пропонуватися зі значним дисконтом, це може чинити тиск на рівень орендних ставок.


`При довгостроковому прогнозуванні попиту та пропозиції дуже складно зробити однозначний висновок щодо подальшого сценарію розвитку ринку. Так, якщо заявлене девелоперами нову пропозицію на 2011-2014 роки (близько 800 тис. кв. М) буде реалізовано в повному обсязі і в зазначені терміни, це потенційно може створити умови надлишкової пропозиції. Однак, з практики минулих років, терміни відкриття ряду заявлених на цей період бізнес-центрів, швидше за все, будуть переглядатися; як результат, насичення ринку може відбуватися істотно меншими темпами `, - говорить директор департаменту офісної нерухомості по роботі з орендодавцями компанії `Colliers International` Максим Ткаленко.


Крім того, існує невизначеність в прогнозах експертів щодо темпів відновлення економіки як Європи, так і Україні зокрема, внаслідок чого динаміка попиту в довгостроковій перспективі також представляється досить розмитою. Виходячи з вищесказаного, на думку експертів `Colliers International`, в 2011-2012 роках стан офісного ринку Києва з високою ймовірністю буде стабільним, нагадуючи ситуацію 2010 року з можливими незначними коливаннями; спрогнозувати ж однозначне розвиток ринку після 2012 року на даному етапі не представляється можливим .

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8396