Будівництво житла в Україні: підсумки і прогнози
Олена Сердюк для BAU.ua

Будівництво житла в Україні: підсумки і прогнози

Криза в будівельній галузі показує обриси дна. Ціни на новобудови досягли найнижчої межі, і далі опускатися забудовники не мають наміру. Попит на житло впав більш ніж в 2 рази, і в наступному 2011 динамічного пожвавлення ніхто не очікує. Такі результати Круглого столу на тему: `Будівництво житла в Україні: підсумки і прогнози`, які відбувся 22 грудня у Прес-центрі ІА ЛІГАБізнесІнформ (вул. Т. Шамрила, 23).


За даними Державного комітету статистики, у січні-листопаді 2010 р. обсяги будівельних робіт в Україні скоротилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 8,2%, до 36,6 млрд. грн. Таким чином, навіть колишній, кризовий, рік був більш продуктивним, ніж минає 2010.


У ході круглого столу учасники висловили своє бачення законодавчих ініціатив і `революцінних` реформ на ринку житла, поділилися думками про те, як запустити житлове будівництво і зробити іпотеку масовою, а також підбили підсумки року, що минає 2010 року, висловивши обережні прогнози на 2011 рік.


Зокрема глава компанії Т.М.М. Микола Толмачов відзначив, що зараз є відчуття дна, далі знижувати ціни забудовникам поки що нікуди. `Нижче собівартість знижувати нікуди. Моржа забудовника теж знижена до` не можна `.


За його прогнозами в 2011 році в столиці соціальне житло буде коштувати: до $ 1 тис. економ-клас - $ 1-1,5 тис. бізнес клас $ 1,5-2,5 тис. преміум-клас $ 3,5-4,5 тис.

`Це та межа, який задовольняє всіх: і забудовників і покупців`, - заявив Толмачов.


Разом з тим представник міжнародної консалтингової компанії Наталія Проніна заявила про те, що цього року відбулося зростання цін в сегменті новобудов бізнес-класу. `Пов`язано це з тим, що забудовники у міру завершення об`єкта підвищують ціни. В абсолютних цифрах приріст за рік стався на $ 200-300 за кв.м`.


За її прогнозами: на масовому ринку економ і бізнес класу можливі сезонні коливання, але до кінця 2011 року вартість, в порівнянні з поточним моментом, сильно не зміниться.


У готових бізнес-класу і в елітному сегменті ціни не знизяться, а навпаки, будуть рости в межах від +1 до +5%.


У той же час представник українські аналітики ринку нерухомості заявили про те, що сьогодні успішним вважається проект, в якому за місяць продано близько 10 квартир. Але навіть ці гроші не приходять забудовнику відразу. `У середньому продають по 3 квартири на місяць в тих 20 об`єктах, які реально будуються в Києві`, - зазначила Вікторія Негода з компанії `Українська торговельна гільдія`.


Самі забудовники, коментуючи дані аналітиків відзначили, що `жировий прошарок, яка накопичилася в будівельників до 2009 року, вже вичерпана`, - зазначив Олександр Видренко. За його прогнозами, на ринок вийдуть спекулянти, які готові вкласти кошти в квартири, щоб потім перепродати.


А це говорить про те, що криза потихеньку закінчується. `Вже пішли продажі, а значить населення повірило в забудовників. Отже: кризу почали долати`, - зазначив Юрій Білецький.


У свою чергу, підбиваючи підсумки на ринку іпотечного кредитування, представник ВТБ банку Олександр Борщевич зазначив, що в 2010 році банки практично не працювали з `первинкою`. `Кредитували вторинне житло на невеликі суми. Середня сума кредиту 180-200 тис. грн. В основному купують за свої гроші`, - зазначив


У той же час позитивні тенденції є. `Починали в 2010 році кредитувати з 23%, зараз є варіанти 17-18%. Але ставок 8-9% у гривні не буде. У 2011 році ставки будуть 14-16% і не дешевше`, - вважає банкір.


Обговорюючи законодавчі зміни, що відбулися в 2010 році адвокат Наталія Доценко-Білоус зазначила: `ми вкрай негативно ставимося до законопроекту 2О містобудівної галузі`. Відбувається підміна понять, коли озвучується одне, а в законі - зовсім інше. Впровадження цього закону з січня 2011 року призведе до зупинки будівельного ринку та ринку землі `.


У той же час виконавчий директор Української Будівельної Асоціації Сергій Грабар заявив, що закон прийняти необхідно, тому що слід думати не тільки про сьогоднішній день, але і про забудовників, які повинні починати нові проекти.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8348