Виробники слябів сподіваються на підвищення цін у першому кварталі

Виробники слябів сподіваються на підвищення цін у першому кварталі

На тлі потужного підйому цін на плоский прокат ринок слябів виглядає бідним родичем. Більшість постачальників напівфабрикатів з СНД і Бразилії за станом на середину грудня так і не уклали контракти на перший квартал. Азіатські прокатники прагнуть залишити ціни на сляби на колишньому рівні - $ 555-585 за т CFR, тоді як експортери хочуть їх бачити на рівні $ 590-600 за т CFR. На спотовому ринку обсяг продажів у грудні був незначним, ціни, як правило, перебували в інтервалі $ 575-585 за т CFR, хоча, за словами трейдерів, на ринку можна було знайти і більш дешеву продукцію.

З одного боку, пропозиції постачальників на січень за цінами близько $ 540-550 за т FOB порти Азовського і Чорного морів виглядають цілком обгрунтованими. У січні витрати азіатських металургів на придбання залізної руди та коксівного вугілля зростуть на 6,5-8%. У зв`язку з цим самі виробники мають намір збільшити котирування з початку року. За деякими даними, китайські експортери гарячого прокату збираються пропонувати цю продукцію за $ 650-680 за т FOB, а японські - більш ніж по $ 700 за т FOB. Запаси напівфабрикатів на прокатних заводах не дуже великі, а до Нового року за китайським календарем (3 лютого) у споживачів є тільки два `вікна` - найближчий тиждень і друга половина січня. У зв`язку з цим постачальники слябів сподіваються на збільшення попиту, яке допоможе підняти ціни.

Однак поточна ситуація на далекосхідному ринку не сприяє подорожчанню слябів - принаймні, до січня. Що б не говорили азіатські металурги, а поточні ціни на гарячекатані рулони не перевищують в регіоні $ 605-645 за т CFR. На ринках Тайваню і Кореї активність слабка, у багатьох компаній скупчилися надлишки, які пускаються в продаж за демпінговими цінами ($ 580-590 за т FOB). У порівнянні з цими котируваннями ціни на сляби, і справді, виглядають дещо завищеними. Не виключено також поява на регіональному ринку корейських слябів за низькими цінами.

У США гарячий прокат за останні чотири тижні подорожчав більш ніж на $ 150 за т, а компанія Nucor оголосила нове підвищення, яке повинно вивести котирування на захмарний рівень - $ 780-790 за метричну т EXW. Але американські металурги і прокатники розуміють хиткість свого становища. Реальний попит на сталеву продукцію в країні залишає бажати багато кращого, а небувалий зліт цін має своєю причиною напівпорожні склади металоцентрів. Дистрибуторські компанії, що мають хоч якісь запаси, тримаються поза ринком, розраховуючи на відкат котирувань у січні. У цій ситуації американські прокатники дуже обережно ставляться до питання підвищення цін на сляби. На спотовому ринку обсяг продажів вкрай незначний, причому, покупці вважають невиправдано високими навіть ціни близько $ 580-600 за т FOB на бразильську і мексиканську продукцію.

Ціни на сляби можуть помітно підрости в першому кварталі, тільки якщо зрушиться з місця азіатський ринок гарячого прокату, а американським металургам вдасться хоча б частково відстояти завойовані рубежі. В іншому випадку виробники напівфабрикатів так і залишаться чужими на святі наближається.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8336