Зростання цін на довгомірний прокат на Близькому Сході відстає від темпів подорожчання металобрухту і арматури

Зростання цін на довгомірний прокат на Близькому Сході відстає від темпів подорожчання металобрухту і арматури

Ціни на заготовки і металобрухт у країнах Близького Сходу та Північної Африки продовжують рости. Експортери напівфабрикатів з СНД підвищили січневі котирування до $ 585-605 за т FOB, при цьому, обсяг пропозиції залишається обмеженим. Деякі компанії заявляють, що вже не мають у своєму розпорядженні вільної продукцією в січні. Попит з боку Ірану скоротився до мінімуму, але це з лишком компенсували своїми закупівлями споживачі з країн Північної Африки, Леванту і Перської затоки. Ціни на українські та російські заготівлі в Середземномор`ї досягають $ 615-625 за т CFR, а саудівські компанії купують цю продукцію за $ 630-640 за т CFR. З початку грудня зростання цін склав порядку $ 20-25 за т, тобто до 5%.

Ще більш стрімким виявився підйом на регіональному ринку металобрухту. Турецькі виробники прокату, що відкладали закупівлі сировини на останні тижні перед святковою паузою, явно зробили помилку. Похолодання і снігопади, що охопили одночасно Європу, Росію і східне узбережжя США, привели до скорочення зборів брухту і напружили ціни на нього. Деякі трейдери відкрито притримують товар, розраховуючи на більш високі ціни в січні-лютому, але і зараз котирування знаходяться на досить значному рівні. Протягом останнього тижня вартість матеріалу, придбаного турецькими компаніями, додавала по кілька доларів в день. Європейські та американські трейдери пропонують матеріал HMS № 1 & 2 (80:20) по $ 435-450 за т CFR, і, судячи з усього, подолання рубежу $ 450 за т - всього лише питання часу.

У цій ситуації природним було б і подорожчання довгомірного прокату ... але його не відбувається. Українська арматура пропонується на експорт по $ 605-620 за т FOB, лише ненабагато перевищуючи вартість заготовок, і тільки для Іраку ціна може досягати $ 625 за т FOB. Турецькі компанії безуспішно намагаються довести експортні котирування на арматури до рівня $ 630-640 за т FOB, хоча на внутрішньому ринку деякі компанії продають дану продукцію за $ 645 за т FOB і більше. Обсяги продажів залишаються незначними, а ціни, як правило, залишаються в інтервалі $ 620-630 за т FOB.

Інтерес більшості арабських компаній до імпортної арматурі залишається млявим. Зокрема, практично відсутні на ринку покупці з Перської затоки за винятком іракських і саудівських. Як правило, дистриб`ютори в країнах регіону воліють закуповувати продукцію місцевого виробництва, яка стоїть практично стільки ж, скільки турецька. При цьому, серед арабських металургів ростуть протекціоністські настрої. Заклики до обмеження імпорту довгомірного прокату останнім часом лунали в Єгипті, де готується антидемпінгове розслідування проти турецької арматури, і країнах Перської затоки, де пропонується обкласти дану продукцію 20%-ого ввізного митом.

Судячи з усього, диспропорції на регіональному ринку пояснюються тим, що, з одного боку, в країнах Близького Сходу скоротилося споживання конструкційної сталі, а, з іншого, збільшився її випуск місцевими компаніями. Держави регіону потребують імпорті арматури в набагато меншій мірі, ніж до кризи, але, в той же час, розширили свої потреби в заготовках, яких в результаті стало не вистачати. У турецької металургійної галузі відбувається реструктуризація: виробництво арматури в цьому році дещо зменшилася внаслідок більш ніж 35%-го падіння експорту і вимушеної переорієнтації міні-заводів на внутрішній ринок, але водночас зростає випуск листової сталі. Внаслідок цього попит на металобрухт залишається на колишньому рівні, а дефіцитність цього ресурсу призводить до роздування цін. В останні дні вартість брухту HMS № 1 & 2 (80:20) на умовах CFR Туреччина перевищила 70% від середнього рівня котирувань на арматуру FOB Туреччина, чого, як мінімум, за останні шість років не траплялося жодного разу, навіть під час стрибка цін на брухт в березні-квітні 2010 року.

Поки що турецькі компанії не відмовляються від закупівель дорогого металобрухту, сподіваючись компенсувати витрати за допомогою підйому цін на довгомірний прокат у першому кварталі 2011 року. Така стратегія має право на життя, тому що запаси конструкційної сталі у близькосхідних споживачів і дистриб`юторів невисокі, і у випадку активізації регіональної будівельної галузі ціни на арматуру в регіоні різко стрибнути вгору. Однак якщо цього не станеться до лютого, турецьким міні-заводам буде простіше скоротити обсяг випуску, щоб прибрати з ринку накопичилися надлишки. У цьому випадку традиційний зимовий підйом цін на металобрухт досягне свого піка не в березні, як зазвичай, а в січні.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8330