Ціни на оцинковану сталь на світовому ринку йдуть вгору разом з іншими видами плоского прокату

Ціни на оцинковану сталь на світовому ринку йдуть вгору разом з іншими видами плоского прокату

На початку грудня на світовому ринку плоского прокату в цілому тривало що почалося ще в другій половині листопада підвищення цін. Виробники піднімають котирування, спираючись на кілька збільшився ближче до кінця року попит, а також мають намір відобразити в котируваннях на січень-лютий очікуване подорожчання сировини - залізної руди, коксівного вугілля і металобрухту. Ці тенденції, за великим рахунком, визначають і ситуацію на ринку оцинкованої сталі.

Єдиним винятком із загального правила є Східна Азія. Останнім часом в регіоні спостерігається надлишок пропозиції листової продукції, що виник внаслідок розширення випуску плоского прокату в Кореї, Японії і на Тайвані. Безпосередньо оцинкованої сталі це стосується в порівняно в невеликій мірі, тим не менше, у багатьох постачальників виникли надлишки, причиною яких став, передусім недолік попиту. Менш ніж за два місяці до Нового року за китайським календарем (3 лютого) споживачі не хочуть створювати запаси. У той же час, реальне споживання оцинкованої сталі в азіатській будівельної галузі значно відстає від докризових обсягів.

Китайські компанії в останні кілька тижнів утримували експортні котирування на оцинковану сталь на відносно стабільному рівні. Пропозиції на постачання матеріалу Z120 товщиною 1 мм в першу декаду грудня надходили з розрахунку $ 750-765 за т FOB, але ближче до середини місяця підросли до близько $ 760-770 за т FOB. За даними трейдерів, реальні угоди з покупцями в Європі і Південній Америці здійснювалися по $ 715-730 за т FOB. На початку грудня зріс попит на китайську оцинковку в Ірані та країнах Перської затоки, при цьому, ціни на Z120 товщиною 1 мм досягали $ 760 за т FOB, а 0,5 мм - могли перевищувати $ 800 за т FOB. Як повідомляють китайські компанії, їх продукція на Близькому Сході на $ 15-25 за т дешевше, ніж аналогічна за специфікацією індійська.

На східноазіатському ринку китайці не проявляють особливої активності. Перш за все, у продажу є і більш дешева продукція з Тайваню. Тайванські виробники оцинковки відчувають серйозні проблеми зі збутом на національному ринку. Компанії China Steel і Chung Hung Steel знизили внутрішні котирування на січень на $ 15-30 за т. Експортні ціни тайванських компаній на оцинковану сталь скоротилися в порівнянні з кінцем листопада, приблизно, на $ 30 за т. Невеликі місцеві заводи пропонують продукцію Z180 товщиною 1 мм за все по $ 700-720 за т FOB. Деякі зміни на краще з`явилися тут лише в останні дні. Ряд тайванських компаній повідомили, що мають намір збільшити вартість оцинковки в першому кварталі 2011 року внаслідок подорожчання сировини.

У зв`язку з цим китайські компанії більше орієнтуються на внутрішній ринок. Середній рівень цін на Z120 товщиною 1 мм складає більше $ 810 за т з металобази. Наприкінці листопада ряд великих виробників дещо зменшили відпускні ціни на оцинковку на грудень, проте вартість SGCC товщиною 1 мм, як правило, становить у них не менше $ 780-800 за т EXW. Втім, загальна тенденція зараз, швидше, спрямована вгору. Компанія Baosteel підвищила котирування на оцинковану продукцію на січень на 200-300 юанів (близько $ 30-45) за т. Очевидно, її прикладу послідують й інші виробники.

У країнах Близького Сходу попит на оцинковану сталь, як і на інші види плоского прокату, пожвавився в кінці листопада, після Курбан-Байрама (16-20 листопада). Це дало можливість місцевим постачальникам підняти свої котирування. З кінця листопада турецькі компанії підняли внутрішні ціни на оцинковку на $ 30-50 за т, саудівська Hadeed - більше на $ 20-40 за т і Al Ghurair Iron and Steel з ОАЕ - на $ 20 за т. Середній рівень цін на матеріал Z180 товщиною 1 мм при поставках до країн Перської затоки та Східного Середземномор`я становить $ 900-930 за т CFR для продукції регіональних виробників. Попит зосереджений, в основному, в Саудівській Аравії, Ірані, Катарі, невеликі покупки роблять також і країни Леванту.

У Туреччині попит на оцинковану сталь має помірний характер. Місцеві виробники успішно підняли внутрішні котирування, однак не можуть продати всю свою продукцію. Ряд компаній на початку грудня активізували експортні операції, пропонуючи оцинковану сталь зі знижкою на $ 30-40 за т в порівнянні з внутрішніми цінами. Так, Erdemir продавала Z140-180 товщиною 0,5 мм в ЄС за $ 810-830 за т FOB, тоді як всередині країни вона запитувала приблизно такі ж ціни за Z100 товщиною 1 мм. Менші компанії пропонували Z100 товщиною 0,5 мм по $ 890-920 за т EXW внутрішнім споживачам і по $ 860-890 за т FOB на експорт.

Судячи з усього, в другій половині грудня близькосхідний ринок оцинкованої сталі буде `перетравлювати` оголошені підвищення цін. У січні, після святкової паузи, виробники, очевидно, будуть продовжувати підйом котирувань, спираючись на заявлене подорожчання гарячого і холодного прокату. Однак через невисокий попит у регіоні здійснити це зростання цін буде нелегко, а наявність у виробників складських надлишків, ймовірно, буде робити їх більш поступливими.

Європейські компанії з початку листопада посилено піднімають ціни на плоский прокат, хоча сприятливі для них фактори - відносно низький курс євро по відношенню до долара і активізація попиту з боку покупців, приступили наприкінці листопада до поповнення запасів, - вже припиняють свою дію. Тим не менш, котирування по інерції йдуть вгору, в тому числі і на оцинковану сталь, хоча на цьому ринку надлишок пропозиції найбільш помітний, а реальне споживання в будівельній галузі переживає сезонний спад.

На півдні Європи базові ціни на оцинковку DX51D знаходяться в інтервалі 580-600 євро ($ 771-798) за т EXW. Словацька завод USS Kosice пропонує даний матеріал по 620-630 євро ($ 824,5-838) за т EXW, а продукцію Z200 товщиною 0,5 мм - по 765-775 євро ($ 1017-1030) за т EXW. У порівнянні з кінцем листопада ціни виросли на 40-50 євро за т. На думку коментаторів, ці котирування дещо завищені, втім, на великі партії USS Kosice як і раніше пропонує досить серйозні знижки.

Судячи з усього, до кінця року європейські виробники оцинкованої сталі будуть продовжувати підйом своїх котирувань, а в січні, мабуть, будуть намагатися втриматися на досягнутому рівні в умовах зниження попиту.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8319