Загальносвітове зростання цін на нерухомість `зменшує оберти`
Hwee Fuan Tey

Загальносвітове зростання цін на нерухомість `зменшує оберти`

У III кварталі поточного року більш ніж у половині країн світу ціни на житло були нижчі, ніж в аналогічному періоді 2009-го.

Згідно глобального індексу цін на нерухомість, складеним консалтинговою компанією Knight Frank, за вказаний період ціни підвищилися в середньому на 3,1%. Лідирують за цим показником країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону з показником в 9,9%, найгірші результати у Європи - 0,8%.


Хоча динаміка зростання цін у третьому кварталі демонструє набагато кращі результати, ніж в аналогічному періоді попереднього року, коли приріст становив -6,2%, в порівнянні з другим кварталом (4,3%) показники погіршилися. В основному це пов`язано з тим, що зростає число країн, де відбувається падіння цін. Чотирнадцять держав, в основному європейських, зіткнулися з цією проблемою вперше після кількох місяців стабільного підвищення вартості нерухомості.

Лайам Бейлі, керівник відділу досліджень компанії Knight Frank, стверджує, що позитивні моменти, тим не менш, є: вперше з 2008 року підвищення цін спостерігається у всіх шести регіонах світу. У країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону їх зростання склало 9,9%, на Близькому Сході - 5,1%, в Північній Америці - 4,2%, в Південній Америці - 3,5%, в Африці - 3%, в Європі - 0,8%.

Однак, за словами Бейлі, ці цифри не відображають реальної картини. Близько 30% країн, які демонстрували хороші показники на початку 2010 року, в III кварталі показали спад. Це стосується, насамперед, країн Європи: Греції, Ісландії, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Словенії та Великобританії. Також у цей список входять Китай, Канада, Колумбія, Дубай, Нова Зеландія, ПАР і Тайвань.

У Латвії ситуація на ринку нерухомості змінюється стрімкіше, ніж де б то не було: ще рік тому по даному параметру вона була в числі відстаючих, а в III кварталі цього року ціни тут були вже на 26% вище, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Нарешті увінчалися успіхом спроби влади `остудити` азіатський ринок нерухомості. У Гонконзі, Сінгапурі і Китаї зростання цін вдалося стримати. У Піднебесній все зусилля тепер буде сфокусовані на збільшенні обсягів пропозиції в секторі доступного житла. З цією метою уряд буде надавати підтримку забудовникам.

http://prian.ru/
Ідентифікатор: 8299