З Нового Року ціни на коксівне вугілля на світовому ринку небагато додаcть

Спільне австралійсько-японське підприємство BHP Billiton-Mitsubishi Alliance (BMA), найбільший у світі експортер коксівного вугілля, на початку грудня підписало контракт з японськими металургійними компаніями на постачання в першому кварталі 2011 року. Вартість твердого коксівного вугілля Peak Downs досягла в підсумку $ 225 за т FOB, повернувшись на рівень липня-жовтня поточного року. Зростання в порівнянні з $ 209 за т FOB в четвертому кварталі склав 8%.

На думку аналітиків, підвищення цін було неминучим. На спотовому ринку котирування австралійського коксівного вугілля на початку грудня досягли найвищого значення за останні півроку - $ 230-235 за т FOB. Про подорожчання свого матеріалу до близько $ 225 за т FOB Ванкувер заявляли в останніх числах листопада і канадські вугільні компанії.

При цьому, судячи з усього, найближчим часом спотові ціни на коксівне вугілля продовжать зростання. З одного боку, це пояснюється підвищеним попитом з боку китайських, корейських і японських виробників сталі, з іншого - обмеженим обсягом пропозиції. Наприкінці листопада в австралійському штаті Квінсленд пройшли зливові дощі, які паралізували діяльність кількох вугільних розрізів. Компанії Aquila Resources і Macarthur Coal були змушені оголосити форс-мажор з постачання коксівного вугілля. На початку 2008 року аналогічна ситуація призвела до стрибка цін на вугілля до близько $ 300 за т FOB, тому що повінь у Квінсленді через ті ж дощів викликало значне скорочення видобутку вугілля в регіоні. Поки нинішні проблеми не настільки гострі, але метеорологи прогнозують дощове літо (грудень-лютий) на сході Австралії, так що небезпека виникнення нових труднощів з поставками зберігається.

У цілому на 2011 рік фахівці прогнозують збільшення попиту і цін на коксівне вугілля. Зокрема, американський інвестиційний банк Goldman Sachs прогнозує його подорожчання на 6% у порівнянні із середнім рівнем за поточний рік, до $ 240 за т FOB Австралія. На думку експертів, основною причиною підйому буде розширення попиту з боку таких країн як Китай, Індія, Бразилія і Корея.

У Китаї вугільна галузь просто не встигає за темпами зростання споживання. Зокрема, Citigroup вважає, що в 2011 році попит на вугілля в країні збільшиться на 7,3%, тоді як видобуток - тільки на 4,8%, до трохи менше 3,4 млрд. т. Відповідно Китай буде змушений закуповувати більше сировини за кордоном. Західні фахівці називають різні обсяги китайського нетто-імпорту вугілля. Через складності в оцінці потенціалу національної вугледобувної галузі та її державного регулювання передбачувані значення варіюють від близько 150 млн. до понад 230 млн. т проти близько 140 млн. т в поточному році. У будь-якому випадку, Китай буде продовжувати збільшення обсягу зовнішніх закупівель вугілля, причому, значна частина імпорту буде припадати саме на коксівне сорту.

В Індії, Бразилії та Кореї внутрішній попит на коксівне вугілля підвищиться внаслідок введення в дію нових доменних печей. У той же час, потреба в цій сировині європейських і американських металургійних комбінатів, принаймні, у першій половині 2011 року буде відносно невисокою.

З цієї причини фахівці не очікують у найближчому майбутньому виникнення дефіциту коксівного вугілля на світовому ринку. Крім Австралії, яка, як передбачається, збільшить в цьому році експорт даного матеріалу до близько 155 млн. т в порівнянні з 136 млн. т у минулому і має потенціал для подальшого розширення (якщо не завадять дощі), обсяг поставок можуть наростити США і Канада . Зокрема, за даними компанії XCoal Energy & Resources, американський експорт коксівного вугілля складе в поточному році 55 млн. т проти 34 млн. т роком раніше, а канадські поставки зростуть від 21 млн. до понад 30 млн. т. На 2011 рік у обох країнах прогнозується збільшення цих показників, хоча темпи зростання істотно знизяться.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8292