Обмеження обсягів пропозиції допомогло виробникам заготовок підвищити ціни

Обмеження обсягів пропозиції допомогло виробникам заготовок підвищити ціни

Останнім часом для експортерів заготовок з країн СНД склалася сприятлива кон`юнктура. Активізація попиту з боку Ірану в першій половині листопада допомогла їм розпродати більшу частину грудневої продукції, крім того, збільшилося споживання покупних напівфабрикатів у Росії, де, з одного боку, подорожчав металобрухт, а з іншого, до самого початку холодів збережуться досить високий попит на арматуру .




У підсумку, коли в кінці листопада на ринок вийшли покупці з країн Леванту, Північної Африки і навіть Перської затоки, вільної продукції виявилося мало. І хоча попит з боку Ірану останнім часом помітно зменшився, постачальники змогли компенсувати падіння продажів на цьому напрямку за рахунок інших покупців. Більшість прокатних компаній мали на грудень лише незначними обсягами напівфабрикатів, до того ж, експортери притримували продукцію на січень, розраховуючи на подальше подорожчання.





Втім, до початку грудня вартість заготовок і так піднялася до самого високого рівня за півроку. Російські та українські компанії пропонували напівфабрикати за грудневими контрактами за $ 565-580 за т FOB, а для Ірану ціни могли перевищувати $ 590 за т FOB порти Каспійського моря. Подорожчання заготовок сталося і в Туреччині, хоча і не таке інтенсивне. Внутрішні ціни, як правило, не перевищують $ 585 за т EXW без ПДВ, так що прокатники віддають перевагу продукції місцевих підприємств імпорту, а експортні котирування досягли $ 580-590 за т FOB.




Зростання цін спостерігається і в країнах Південно-Східної Азії. Правда, реальний попит на заготовки там невисокий, оскільки більшість прокатних компаній регіону ще не витратили наявні у них запаси напівфабрикатів. Тим не менш, постачальники, орієнтуючись на подорожчав металобрухт і поступове збільшення вартості довгомірного прокату, піднімають і свої котирування. У кінці листопада ціни на російські і тайваньські заготівлі досягли $ 590-600 за т CFR. За такими ж цінами пропонують напівфабрикати і корейські компанії, що вийшли на зовнішній ринок після вигідного для них падіння курсу національної валюти, пов`язаного з недавнім збройним конфліктом між Північною і Південною Кореями.




Судячи з усього, в грудні заготівлі продовжать зростання. Прокатні компанії з ОАЕ і Саудівської Аравії, плануючи закупівлі напівфабрикатів на найближчий місяць, виходять з цін близько $ 600-610 за т CFR, але, очевидно, вони будуть вищими. Деякі компанії з СНД вже повідомляють, що за січневими контрактами ціни будуть підвищені до $ 580-600 за т FOB. І це абсолютно естественно.Об`ем пропозиції заготовок залишається обмеженим, вартість металобрухту на Близькому Сході досягла $ 400 за т CFR Туреччина і продовжує підніматися, нарешті, після тривалої стагнації пішли вгору регіональні ціни на довгомірний прокат. При цьому, складські запаси напівфабрикатів у близькосхідних прокатників, як правило, невеликі, так що найближчим часом їм доведеться продовжити операції з їх поповненню.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8284