У 2010 році на ринок житла Києва вийшло 11 новобудов
Олена Сердюк для BAU.ua

У 2010 році на ринок житла Києва вийшло 11 новобудов

У цьому році на ринок житла Києва вийшло 11 нових житлових об`єктів. З них 5 в економ класі, 6 - бізнес. За попередній рік було анонсовано розвиток 17 проектів, а реально почалося будівництво тільки 5. Про це розповіла керівник житлового департаменту компанії `Knight Frank` Наталія Проніна.


За її даними, приблизно половину ринків новобудов Києва займають об`єкти бізнес-класу.


Що стосується стадії готовності об`єктів, то цікаву динаміку показує бізнес клас, в якому менше заморожених об`єктів і більше новобудов у процесі активного будівництва. Ще половина всіх новобудов знаходяться в економ класі.


Говорячи про цінову динаміку, експерт відзначила, що максимальне зниження показав бізнес-клас. У першому півріччі минулого року вартість об`єктів впала на 44%, але зараз вже помітні темпи відновлення. `З початку 2010 року бізнес-клас повернув собі 15% вартості. Економ-клас впав в процесі кризи на 40% і його динаміка стабільна. В елітному сегменті падіння було незначним - близько 23%`, - розповіла Наталія Проніна.


Обсяги продажів за час кризи значно впали: якщо до кризи продавалося 10-13 тис. квартир на рік, то за 9 місяців 2010 року в Києві продали всього 3 тис. квартир. Основний попит спостерігається в сегменті готового житла економ класу, що пов`язано з недовірою населення до забудовників. Крім того, в економ сегменті йде серйозна конкуренція з вторинним ринком, де власники демпінгують.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8280