Експортні котирування російських та українських компаній на плоский прокат пішли вгору

Експортні котирування російських та українських компаній на плоский прокат пішли вгору

В останню декаду листопада, після святкування Курбан-Байрама, близькосхідні компанії після тривалої паузи відновили закупівлі плоского прокату. За словами трейдерів, більшість споживачів у регіоні вичерпали запаси листової сталі, крім того, покупці готуються до нової святкової паузі, яка настане в кінці грудня і триватиме до середини січня.
До кінця листопада практично всі виробники плоского прокату в країнах СНД вже повністю розпродали свою продукцію на грудень, тому торгівля велася, в основному, прокатом, що залишилися на складах. В останні дні металурги почали укладати договори з поставкою в січні, при цьому, ціни як на тонколистову, так на толстолістовую сталь додали близько $ 10-20 за т в порівнянні з серединою листопада.
Вартість українських гарячекатаних рулонів вийшла на рівень $ 575-595 за т FOB, а російські виробники пропонують цю продукцію за цінами до $ 605 за т FOB. Основними покупцями, при цьому, виступають компанії зі Східного Середземномор`я, Північної Африки і Перської затоки. Турецькі покупці до останнього часу віддавали продукцію національного виробництва, тим більше, що з урахуванням ввізного мита вона була більш конкурентоспроможною. Проте в кінці листопада турецькі виробники гарячекатаних рулонів підвищили внутрішні ціни до $ 650-660 за т EXW (без ПДВ), так що можливо, турецькі трубники знову зацікавляться імпортом (для них мито становить лише 5%).
Всі українські виробники товстолистової сталі підняли експортні котирування на грудень-січень. `Донецьксталь`, зазвичай продає найдешевшу продукцію, тепер пропонує її по $ 590-620 за т FOB, а ціни на товстий лист від ММК ім.Ілліча досягають $ 640 за т FOB. Як і відносно гарячекатаних рулонів, до останнього часу турецькі споживачі не були зацікавлені в імпорті, оскільки були цілком задоволені цінами, запропонованими Erdemir: $ 700-720 за т EXW. Але зате турецька продукція вартістю не менше $ 730 за т FOB, не може змагатися з українською на зовнішніх ринках.
У цілому попит з боку Туреччини, традиційно - найбільшого покупця плоского прокату в регіоні - відносно невисокий через наявність на внутрішньому ринку власного недорогого прокату. Однак, як свідчать турецькі статистичні органи, за перші десять місяців поточного року споживання листової сталі в країні зросло майже на 60% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, тоді як виробництво (за дев`ять місяців) - на 40%. Як вважають у турецької металургійної асоціації, в 2011 році сукупні потужності з виробництва плоского прокату досягнуть 14 млн. т на рік при потребі в 12 млн. т. Однак, очевидно, введені в дію в цього року заводи не відразу вийдуть на проектну потужність, крім того, значна частина виробленої продукції (наприклад, оцинкованої сталі) піде на експорт. Тому, як вважають фахівці асоціації, Туреччина в доступному для огляду майбутньому (принаймні, до 2015 року) не обійдеться без імпорту листової сталі. У 2010 році його обсяг оцінюється приблизно в 6 млн. т, в 2011-тому цей показник істотно не зміниться.
Пожвавлення близькосхідного ринку викликало інтерес у корейських і японських компаній, які як раз зіткнулися з надлишком пропозиції плоского прокату на своєму регіональному ринку. За даними трейдерів, корейські гарячекатані рулони пропонуються до країн Перської затоки по $ 630-645 за т CFR, що практично не відрізняється від котирувань російських компаній. Китайський гарячий прокат по $ 660 за т CFR і дорожче поки попиту не знаходить.
Судячи з усього, підвищення цін на плоский прокат в країнах Близького Сходу буде нетривалим. Споживачі і дистриб`юторські компанії поки не мають наміру збільшувати запаси і роблять придбання, в основному, для покриття найближчих потреб. Тим не менш, котирування на січень зростуть однозначно.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8269