Зростання цін на ринку металобрухту сповільнилося, але в грудні прогнозується продовження підйому

Зростання цін на ринку металобрухту сповільнилося, але в грудні прогнозується продовження підйому

До кінця листопада попит на металобрухт на основних ринках почав знижуватися. За словами одного трейдера, до того часу цей матеріал закупили всі, хто хотів, так що гострої потреби в продовженні операцій більше ні в кого не виникало. В Азії на ринку залишилися тільки великі корейські та китайські компанії, що купують металобрухт для покриття поточних потреб. У той же час, металурги з В`єтнаму та інших країн АСЕАН практично призупинили закупівлі. У Туреччині попит на брухт впав перед Курбан-Байрамом (16-20 листопада), та так і не відновився до цих пір.
Тим не менш, постачальники продовжують піднімати котирування незважаючи на те, що останнім часом вони прийняли `віртуальний` характер. На азіатському ринку вартість металобрухту HMS № 1 & 2 (80:20) при поставках в контейнерах досягла $ 400-410 за т CFR, а при великотоннажних поставках - $ 420-430 за т CFR. Підвищилися ціни і на японський брухт. На внутрішньому ринку деякі заводи набувають матеріал Н2 по $ 390-400 за т з доставкою, а експортні котирування для корейських і китайських покупців перевищили $ 375 за т FOB. При цьому, трейдерів не зупиняє те, що споживачі, виходячи з поточних цін на довгомірний прокат у регіоні, готові платити не більше $ 400 за т CFR.
Схожа ситуація склалася і в Туреччині. Ціни на HMS № 1 & 2 (80:20) європейського походження і російський лом А3 в кінці листопада перевищили позначку $ 395 за т CFR. Американський матеріал попитом не користується, проте експортери відмовляються опускати котирування нижче $ 400 за т CFR. Постачальники не сумніваються в тому, що споживачам незабаром доведеться прийняти їх умови.
Дійсно, за всіма ознаками, в грудні зростання цін на світовому ринку металобрухту продовжиться. Перш за все, це має відбутися через сезонний фактор. Починається зима, коли збори брухту скоротяться з природних причин, при цьому, більшість споживачів у листопаді забезпечили себе сировиною, максимум, до кінця року.
Серйозно повинні вплинути на обсяг пропозиції та свята - Різдво в західних країнах, яке плавно перейде в новорічні урочистості в країнах СНД. Майже місяць - з середини грудня до середини січня - значна частина експортерів брухту буде святкувати, так що азіатським і турецьким металургам потрібно запастись сировиною заздалегідь. У зв`язку з цим в першій половині грудня очікується нова хвиля закупівель, яка пройдеться по всіх основних ринків.
Ще одним чинником, що сприяє подорожчанню металобрухту на світовому ринку, є його висока вартість в країнах-експортерах. У Японії компанія Tokyo Steel Manufacturing, найбільший споживач цієї сировини в країні, в листопаді чотири рази піднімала закупівельні ціни на брухт. У США в грудні очікується збільшення на $ 10-20 за т у зв`язку з накопиченням запасів сировини місцевими компаніями. З аналогічної причини дорожчає лом і в Західній Європі. Іспанські та італійські міні-заводи дуже інтенсивно скуповують металобрухт, формуючи зимові резерви. Вартість HMS № 1 & 2 (80:20), при цьому, досягла в обох країнах $ 375-395 за т з доставкою.
Раніше ціни на металобрухт стримувалися слабкістю ринку довгомірного прокату, проте останнім часом і на цьому напрямку позначилися зрушення на краще. У Східній Азії вартість арматури в порівнянні з серединою вересня додала близько $ 15-25 за т. Не дивлячись на відносно низький попит зросли внутрішні ціни на конструкційну сталь у Китаї, Японії, В`єтнамі ... Це, безумовно, допоможе металургам прийняти більш високі витрати на сировину. У Туреччині також пішли в ріст внутрішні ціни, та й експортери арматури мають намір підвищити котирування на грудень-січень.
Нарешті, ціни на металобрухт на світовому ринку ростуть в силу загальних очікувань. Багато трейдерів притримують матеріал, розраховуючи продати його дорожче в майбутньому, тоді як металургійні компанії зацікавлені в якомога швидших закупівлі, оскільки відстрочка може обійтися їм дуже дорого.
Звичайно, в нинішніх умовах важко розраховувати на зліт цін на металобрухт - для цього ринок довгомірного прокату в Східній Азії і на Близькому Сході все ж недостатньо сильний. Але підвищення на $ 20-30 за т протягом місяця виглядає цілком реальним.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8262