Європейські металургійні компанії планують підвищення єврових котирувань на січень

Європейські металургійні компанії планують підвищення єврових котирувань на січень

Євросоюз переживає складні часи. Уряд Ірландії, довгий час відмовляється від фінансової допомоги ззовні, було змушене визнати свою поразку і звернутися за зовнішньою підтримкою в розмірі 85 млрд. євро. Зараз аналогічний сценарій передбачається для Португалії, також зіткнулася з різким збільшенням бюджетного дефіциту. На думку ряду експертів, надання допомоги Лісабону надасть сприятливий вплив на Іспанію, яка теж знаходиться у небезпечній зоні. Поки португальська влада заявляють, що `з усім впораються самі`, однак те ж саме говорили і їх ірландські колеги.
Як вважають експерти, економічне зростання в країнах ЄС у четвертому кварталі буде близьким до нульового, причому, істотного поліпшення в першій половині 2011 року не очікується. Ці негативні прогнози, безумовно, роблять негативний вплив на регіональний ринок сталі. Зокрема, європейським металургам, в середині листопада почали піднімати котирування на плоский прокат, в останні дні довелося знову трохи опустити ціни.
У принципі, попит на листову сталь у Євросоюзі не настільки низький, як могло б здатися. Дистрибутори і споживачі на початку листопада завершили процес оптимізації складських запасів, так що видиме споживання прокату приблизно відповідає реальному. Принаймні, ситуація помітно поліпшується у порівнянні з третім кварталом, коли, за оцінками Arcelor Mittal, видиме споживання сталі в ЄС скоротилося на 17% в порівнянні з другим саме в силу `складського` чинника.
Допомагає європейським металургам і зниження курсу євро по відношенню до долара. Протягом листопада євро подешевшало від більш $ 1,40 до менш $ 1,33, що суттєво підвищило конкурентоспроможність місцевих підприємств. Так, минулого тижня вартість гарячекатаних рулонів на півдні Європи становила 460-490 євро ($ 610-650) за т EXW, а в Німеччині і Східній Європі - 480-510 євро ($ 636-676) за т EXW. З цими котируваннями могли конкурувати лише українські постачальники, що пропонують гарячий прокат в Італії і країн Східної Європи по $ 600-640 за т CFR / DAF. У турецьких компаній ціни, як правило, були не нижче $ 650 за т CFR, а китайські та північноамериканські постачальники котирували свою продукцію на рівні $ 660-690 за т CFR.
Проте основною проблемою європейських металургів продовжує залишатися надлишок пропозиції. Більшість компаній розпродали свою грудневу продукцію, але в них залишаються значні запаси прокату, випущеного в попередні місяці, який часто розпродається за демпінговими цінами. Найбільший дисбаланс спостерігається на ринку оцинкованої сталі, яка останнім часом котирується дешевше холодного прокату. Деякі виробники готові збувати запаси всього по 500-520 євро за т EXW, хоча офіційні базові ціни на 30-50 євро за т вище.
Правда, останнім часом європейські компанії скорочують випуск. Arcelor Mittal в листопаді вже зупинила дві доменні печі на заводах у Франції та Польщі, а в грудні припинить виплавку стали ще на одній. Виходячи з цього, виробники сподіваються, що в першому кварталі 2011 року ринок буде більш збалансованим. Деякі з них вже анонсували на січень підвищення цін на 20-30 євро. Втім, аналітики налаштовані більш скептично. Деякі трейдери вважають, що розпродаж запасів прокату, що скупчилися на меткомбінатах, триватиме, щонайменше, до березня. На їхню думку, ціни на початку року все-таки можуть піднятися, але не значно.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8257