Кабінет Міністрів України підтримав проект закону України `Про регулювання містобудівної діяльності`

Кабінет Міністрів України підтримав проект закону України `Про регулювання містобудівної діяльності`

22 листопада 2010 року у Кабінеті Міністрів України відбулася нарада під головуванням Прем’єр-міністра М.Я. Азарова з питань спрощення дозвільно-погоджувальної системи у будівництві. На засіданні були присутні Віце-прем’єр-міністр України С.Л.Тігіпко, Міністр регіонального розвитку та будівництва В.Г. Яцуба, Міністр юстиції О.В. Лавринович, Заступник Міністра Кабінету міністрів Аністратенко Ю.С., заступники міністра регіонального розвитку та будівництва Ісаєнко Д.В., Соколов І.А., представники Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних державних адміністрацій,органів місцевого самоврядування та інші.

Головне питання для обговорення – проект закону України `Про регулювання містобудівної діяльності`. У своїй вступній доповіді Прем’єр-міністр України звернув увагу на особливу важливість цього закону для країни сьогодні, підкресливши, що саме своєчасне прийняття закону `Про регулювання містобудівної діяльності` стане інструментом для прискорення зростання будівництва, виконання планів по забезпеченню житлом населення України, надасть можливість залучення коштів фізичних осіб для будівництва.

`Сьогодні розраховувати тільки на кошти держави для виконання планів будівництва, забезпечення жителів України якісним житлом неможливо, тому ми повинні з прийняттям цього закону забезпечити умови залучення інвестицій від населення`.

У своїй основній доповіді очільник Міністерства регіонального розвитку та будівництва В.Г. Яцуба підкреслив головні особливості та позивні сторони законопроекту, відмітив творчу ефективну роботу міністерства та робочої групи Кабінету Міністрів під головуванням віце-прем’єра Тігіпко С.Л.

В.Яцуба також наголосив, що закон був розроблений у найкоротші строки, має конструктивно новий підхід до регуляторної політики в будівництві, який можна вважати революцією у дозвільно –погоджувальній системі будівельної галузі.

`Сьогодні цим законом ми не тільки пропонуємо скорочення термінів оформлення дозволів на будівництво з 415 днів до 60, впроваджуємо декларативний принцип у будівництві об’єктів 1-3- категорії, розширюємо перелік об’єктів, проведення експертизи проектів яких не є обов’язковим, так само як і отримання дозволу на виконання будівельних робіт,сюди віднесено і об’єкти малого, середнього бізнесу та приватний сектор. Цим законом ми посилюємо і відповідальність чиновників за порушення строків погодження, відповідальність забудовників та інвесторів за якість будівництва`.

Під час обговорення проекту особливу увагу було надано процедурі затвердження переліку об’єктів 4-5 категорії, прийнято рішення, що ця низка об’єктів буде обов’язково розглядатись та погоджуватись Кабінетом Міністрів. Також до проекту було надано низку пропозицій по вдосконаленню проекту з боку Міністерства екології, Української будівельної асоціації та інших. Але в цілому проект закону знайшов підтримку керівництва Кабінету міністрів, представників забудовників та громадських будівельних організацій. Прем’єр Міністр України М.Я. Азаров подякував В.Г.Яцубі, співробітникам міністерства регіонально розвитку та робочу групу Кабінету міністрів за плідну співпрацю та надав відповідне доручення щодо остаточного доопрацювання проекту для внесення його в найкоротший термін до Верховної Ради України.

http://minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 8238