Ціни на сталь у Китаї після підйому на початку листопада знову пішли на зниження

Ціни на сталь у Китаї після підйому на початку листопада знову пішли на зниження

У першій половині листопада ціни на сталеву продукцію почали зростати, додавши менш ніж за два тижні 5-8% в порівнянні з початком місяця. Особливо сильно подорожчала арматура. Середні ринкові ціни на цю продукцію, за даними MySteel, перевищили 4550 юанів ($ 685) за т з металобази, досягнувши самого високого рівня за останні 16 місяців. Котирування на гарячекатані рулони на піку підйому коштували дорожче 4450 юанів ($ 670) за т. На шанхайської біржі SHFE ф`ючерсні контракти на арматуру ледь не перевищили абсолютний рекорд. Деякі фахівці прогнозували, що на початку майбутнього року ця продукція може перевищити ніколи раніше не бачений рубіж 5000 юанів за т.
Для підвищення цін на довгомірний прокат, безумовно, були причини. Перш за все, в останні кілька тижнів активізувався попит на конструкційну сталь. Після завершення всесвітньої виставки ЕКСПО-2010 в Шанхаї в найбільшому китайському мегаполісі почалося або продовжилося безліч будівництв, зупинених на час проведення заходу. До того ж, в жовтні в Китаї йшов на підйом фондовий ринок, і росли ціни на нерухомість. Багато будівельних компаній приступили до поповнення запасів прокату, передбачаючи труднощі з постачанням в зимові місяці.
Збільшення попиту на арматуру відбувалося в Китаї на тлі обмеження обсягів пропозиції. У рамках державної політики зниження енергоємності ВВП у вересні-жовтні деякі заводи, випускають довгомірний прокат, були закриті, іншим довелося скоротити обсяг випуску. При цьому, на думку ряду фахівців, дію обмежувальних заходів в металургійній галузі могло тривати до кінця року. Складські запаси арматури, за даними MySteel, почали скорочуватися. На початку листопада вони були більш ніж на третину менше, ніж на початку березня. Це також було сприйнято учасниками ринку як сигнал до підвищення цін.
Нарешті, виробники довгомірного прокату піднімали котирування, щоб компенсувати збільшення витрат. Так, про підвищення цін на конструкційну сталь оголошували на початку листопада компанії Hebei Iron & Steel і Shagang. У жовтні в Китаї почав відчуватися дефіцит металобрухту, що призвело до його подорожчання. Пішли вгору і ціни на залізну руду. Експортери сировини піднімали доларові котирування, щоб компенсувати очікуване здешевлення американської валюти внаслідок рішення Федеральної резервної системи США про великомасштабну емісії. Вартість імпортної залізної руди на китайському ринку досягла максимального значення за півроку.
Власне, саме цей чинник, мабуть, виявився визначальним на китайському ринку плоского прокату. На відміну від арматури і катанки, випуск листової сталі скоротився у вересні-жовтні лише незначно, а складські запаси гарячо-і холоднокатаних рулонів, а також товстолистової сталі за останній місяць не тільки не зменшилися, а й дещо зросли. Не дарма провідний виробник плоского прокату в країні компанія Baosteel відмовилася від підйому грудневих цін.
Дійсно, підйом на китайському ринку стали виявилася короткостроковою. В останні кілька днів ціни на довгомірний і плоский прокат потроху знижуються, причому, як вважають аналітики, відновлення зростання до весни виглядає вельми проблематичним. Фахівці з Baosteel, зокрема, передбачають на найближчі два-три місяці відносну цінову стабільність із тенденцією до незначного зниження.
Всупереч попередніми оцінками, виробництво сталі в Китаї в жовтні зросла в порівнянні з вереснем і досягло 50,3 млн. т, хоча ще недавно представники національної металургійної асоціації CISA стверджували, що виплавка сталі в жовтні трохи знизився в порівнянні з попереднім місяцем. Так що, відомості про підступаючої дефіциті виявилися дещо перебільшеними.
Проте головну роль у припиненні зростання зіграло уряд КНР, знову посилити грошову політику, щоб уникнути зростання інфляції і не допустити нового спекулятивного стрибка на ринку нерухомості. Приплив інвестицій в реальний сектор економіки знову загальмувався, так що істотного розширення попиту на сталеву продукцію в країні в доступному для огляду майбутньому не очікується. Втім, і наявні темпи зростання досить великі, щоб забезпечувати китайським металургам досить широкий ринок збуту. Принаймні, китайські компанії останнім часом не прагнуть форсувати експортні операції, утримуючи котирування на гарячекатані рулони на рівні $ 595-625 за т FOB, хоча для більшості покупців такі ціни не прийнятні.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8208