Низькі ціни на довгомірний прокат уповільнюють зростання на ринку заготовок

Низькі ціни на довгомірний прокат уповільнюють зростання на ринку заготовок

Подорожчання металобрухту, до початку другої декади листопада піднявся до $ 390-400 за т CFR в Туреччині і $ 400-420 за т CFR у країнах Східної Азії, сприяло подальшому зростанню цін на заготовки. У цьому постачальникам з СНД допомагав також активний попит на напівфабрикати з боку Ірану, хоча і трохи зменшився в порівнянні з першими числами листопада, але все одно достатньо високий. Також купували українські та російські напівфабрикати прокатні заводи Іраку, Сирії та країн Північної Африки.
Вартість заготовок, що призначаються для Ірану, у результаті досягла $ 575-585 за т FOB порти Каспійського моря. При поставках через азовські та чорноморські порти котирування досягли $ 540-550 за т FOB. Деякі компанії вже пропонують продукцію на січень за цінами $ 560 за т FOB і вище. При цьому, обсяг пропозиції обмежений, так що на ринку відчувається деякий дефіцит пропозиції.
Турецькі прокатники, здебільшого, купують напівфабрикати на внутрішньому ринку, де ціни до останнього часу були досить конкурентоспроможними порівняно з пропозиціями з СНД. Однак в останні дні турецькі компанії через подорожчання брухту підняли ціни на заготовки як для внутрішніх, так і зарубіжних споживачів до $ 570 за т EXW / FOB і більше.
У Східній Азії підвищення цін на заготівки було не таким різким. В`єтнам, найбільший імпортер напівфабрикатів у регіоні, поки знаходиться поза грою. Місцеві компанії, по більшій частині, що не відчувають гострої потреби в заготовках, та й котирування на них занадто високі в порівнянні з поточними внутрішніми цінами на арматуру. Виставляються експортерами з СНД і Тайваню котирування на рівні $ 580-590 за т CFR є в значній мірі віртуальними і слабо підкріплюються реальними угодами.
Основна проблема заготовок як раз і полягає в слабкості ринків довгомірного прокату як на Близькому Сході, так і в Східній Азії. Турецькі компанії у відповідь на збільшення вартості напівфабрикатів спробували підняти котирування на арматури до $ 610-620 за т FOB, але більшість потенційних покупців вважають такі ціни занадто високими. Втім, в країнах Перської затоки надто дорогої вважали турецьку арматуру і в жовтні, коли вона пропонувалася за $ 590 за т CFR. Зараз турецькі експортери пропонують свою продукцію в Ірак, Іран і Північну Африку, але далеко не факт, що розпочате ними підвищення буде прийнято покупцями.
У Східній Азії справи в цьому сенсі йдуть ще складніше. Ціни на довгомірний прокат у листопаді різко підскочили в Китаї, але ринки інших країн залишаються депресивними. Експортні котирування на арматури при поставках у Корею і країни АСЕАН не перевищують $ 620-630 за т CFR і поки не квапляться підніматися. Це, природно, гальмує і ринок заготовок. За словами прокатників з Південно-Східної Азії, оптимальні ціни на напівфабрикати для них не перевищують $ 560 за т CFR.
Безумовно, для зниження цін на заготовки в доступному для огляду майбутньому немає жодних причин. Навпаки, виходячи з ринкової логіки, ця продукція повинна продовжувати рости в ціні. Однак поки арматура не користується попитом на основних ринках, постачальникам напівфабрикатів доведеться задовольнятися малим.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8201