Дешево і непросто: на додачу до житла - пакет проблем

Жителі великих мегаполісів потягнулися в передмістя, де пропонують недороге житло.

Попит породив пропозицію: за даними агентств нерухомості, зараз в країні працює близько трьох десятків невеликих компаній, в короткі терміни зводять поблизу мегаполісів компактні котеджі на 1-2 сім`ї або 3-4-поверхові будинки так званого `клубного типу`. Наша сьогоднішня розмова - про останніх.

`АіФ` вже розповідав про деякі підводні камені, які підстерігають майбутніх мешканців економ-житла різного типу. Проте в редакцію продовжують надходити питання читачів на цю тему.

Клубок питань про `клубному` будинку

Хочемо купити квартиру в новому 4-поверховому будинку (його називають `клубним`) в 12 км від межі міста. Компанія-забудовник - маленька, нікому не відома, але будує швидко, здати повинна в обіцяний термін. Бентежить питання: з чим пов`язана невисока ціна (вона майже наполовину нижче, ніж у великих компаній, що будують по сусідству)?
О. Лятошевская, Харків

- Нерідко маленькі компанії некоректно називають ціну, `забувши` включити до неї багато складових, платити за які покупцеві все одно доведеться, - розповідає експерт Олексій Сотников. - Та й саме будівництво для маленьких компаній обходиться дешевше - якщо ця компанія, що складається з кількох людей, виступає як фізична особа і веде `приватне будівництво`.

До речі, назва `клубний будинок` часто вживається забудовниками невірно. Спочатку так називалися новобудови, які зводяться за ексклюзивними (недешевим) проектам в престижних зонах - невеликі будинки на 4-20 квартир, де всі мешканці (як правило, заможні) знають один одного і готові разом співіснувати. Будинки будувалися відповідально і грунтовно. Очевидно, що такі об`єкти мали вартість вище середньоринкової.

Сьогодні так називають 3-4-поверхові будинки теж на невелику кількість квартир, але у забудовників завдання зовсім інша: побудувати максимально швидко і дешево. Звідси - економія, яка доходила до абсурду - в першу чергу, на матеріалах. Варто пам`ятати: зважившись на покупку, підготуйтеся до численних клопотів і витрат, застерігає О. Сотников.

Ще на стадії перевірки документів, наявних у забудовника, не зайве підключити юристів. Попередній договір краще укласти у нотаріуса. Контроль за якістю будівництва на державному рівні фактично не ведеться, впевнений експерт, відповідальність забудовника за якість робіт - мінімальна. Рекомендація для мешканців: організуйте перед здачею будинку його незалежну будівельну та технічну експертизу. Добре, якщо її зроблять представники ліцензованою будівельної компанії чи серйозної оціночної фірми. Нарешті, швидше за все, доведеться витратитися на виділення викупленої вами частини будинку після офіційної його здачі і оформлення угоди купівлі-продажу. Все це здорожить покупку якщо не вдвічі, то на 30-40%, вважає О. Сотников.
Крім того, в процесі експлуатації мешканцям доведеться самостійно укладати договори з обслуговуючими організаціями з надання комунальних послуг та вивезення сміття, що може підняти в ціні вартість проживання в такій квартирі на 30-70% щомісяця (на тлі середньої вартості ЖКП в регіоні). Оновлювати договору доведеться щорічно.

Що треба перевіряти

А) Земля, на якій ведеться будівництво:

її цільове призначення, як, ким і коли був оформлено землевідведення і чи є він законним (чи не є ці землі частиною рекреаційної території та прибережної зони, де за законом будівництво заборонено);

стан грунтів (зокрема, як близько знаходяться грунтові води, чи існує небезпека зсувів та ін.)

Б) будується об`єкт:

чи дотримуються будівельні норми;

які матеріали використовуються і хто їх постачає (важливо, щоб постачальниками були широко відомі виробники або посередники);

які бригади працюють і на яких умовах (відсутність постійної бригади або хоча б її `кістяка` має насторожити).

В) Фінансовий стан та репутація забудовника:

з якими фінансовими установами співпрацює (зокрема, чи є у нього кредитні зобов`язання і як він їх виконує);

чи існує страхова компанія, що страхує ризики можливого припинення будівництва або знищення об`єкта.

Що треба пам`ятати

Вносячи гроші за квартиру в споруджуваному `клубному будинку` або котеджі, ви нічого не купуєте: ви лише даєте аванс якомусь фізособі, яке, за попереднім договором, зобов`язується надати вам послугу (виділити вашу частину в приватному будинку, який буде побудований). За законом, приватний будинок не може бути проданий до завершення будівництва та здачі в експлуатацію. На стадії здачі в експлуатацію у таких забудовників нерідкі проблеми з місцевими органами влади і обслуговуючими організаціями, які не хочуть підключати новобудову до мереж тепло-, водо-, газо-і електропостачання. Це відтягує процес здачі (і укладання угоди купівлі-продажу) на невизначений термін. До цього часу ви не є власником обраної квартири.

РАДА `АіФ`
Оформляючи попередній договір, вимагайте від забудовника додаток до нього - по-поверховий план, на якому повинна бути виділена квартира, що буде згодом вам належати. Так ви мінімізуєте ризик повторного продажу цієї ж квартири іншим людям.

Світлана ГОЛЛАНДС
http://www.aif.ua/
Ідентифікатор: 8200