Експерт: Недобудови можна завершити за рахунок програми `Доступне житло`
Сердюк Олена для BAU.ua

Експерт: Недобудови можна завершити за рахунок програми `Доступне житло`

Раз інвестор вклав гроші, а забудовник не може добудувати об`єкт, то держава могла б забрати об`єкт, завершити його за кошти програми `Доступне житло` і роздати ці квартири за програмою 30 на 70. Про це журналістові ЛІГАБізнесІнформ заявив народний депутат, заступник голови комітету ВР з питань будівництва, регіональної політики і житлово-комунального господарства, заступник голови Української будівельної асоціації (УБА) Ігор Лисов.

`Я б програму` Доступне житло `відправив на ці (недобудовані, - ред.) Об`єкти. Тому що раз інвестор пішов і вклав гроші, а забудовник не може добудувати будинок, то держава може забрати об`єкт собі і добудувати за кошти програми` Доступне житло `і роздати ці квартири за програмою 30 на 70 (програма для стоять на квартирному обліку, при якій 30% вартості нового житла оплачує майбутній власник, а решту - держава, - ред.).


За словами Лисова для цього потрібно проінсепктіровать кожен об`єкт - це 6 тисяч недобудов, але у нас в країні чимало чиновників.


`Крім того, я не давав би грошей замовнику, а дав би гроші і нормативні строки виконавчої місцевої влади. Але зауважте: якщо б не був прийнятий Закон N800, і не було б відтермінування по виплатах, а у людей були б права вимагати гроші назад , то у нас би вже було дуже багато `Елітоцентров`, - зазначає нардеп.


За його словами, у нормально працюючій схемі не потрібні ні зайві посередники, ні будь-які інші `надбудови`. Існує три ланки ланцюжка: банк, забудовник і покупець - все. Банк буде контролювати цільове використання коштів забудовником, а забудовник, якщо його квартири не будуть продаватися, буде знижувати ціни, щоб повернути кредит.


`В Україні більше 320 будівельних проектів перебувають на розгляді більше року. Це ті проекти, під які виділено ділянки, але не дано дозвіл на будівництво`, - заявив Лисов.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8175