Європейські металурги незадоволені

Європейські металурги незадоволені

Європейська металургійна асоціація Eurofer на початку листопада виступила із заявою, в якій висловила свою тривогу з приводу збільшення частки імпорту на регіональному ринку гарячого прокату. За даними асоціації, поставки гарячекатаних рулонів з-за кордону різко зросли в другому півріччі, практично подвоївшись протягом серпня-вересня. При цьому, частка імпортних гарячекатаних рулонів на європейському ринку склала у вересні 25% проти 15% у липні. Як заявляє Eurofer, протягом двох кризових років влада Євросоюзу не обмежували імпорт сталевої продукції в країни регіону (точніше, вони не вводили нових обмежень, за винятком антидемпінгових мит на китайські труби), а тепер деякі іноземні компанії цим зловживають.
За оцінками Eurofer, видиме споживання сталевої продукції в ЄС збільшиться в поточному році на 18,9% в порівнянні з минулим роком, проте імпорт повинен додати близько 30%. У зв`язку з цим, як заявляє Eurofer, асоціація має намір ввести моніторинг торгівлі сталевою продукцією європейськими країнами, щоб постійно відслідковувати обсяги зовнішніх закупівель і, при необхідності, розробити заходи протидії.
Серед постачальників дешевих гарячекатаних рулонів Eurofer виділяє, перш за все, українські та китайські компанії, чия продукція коштує часом на 25% нижче, ніж у європейських виробників. Втім, ця інформація явно застаріла. Вона відноситься до вересня, коли європейські металургійні компанії незважаючи на високий курс євро по відношенню до долара прагнули до підйому внутрішніх цін на плоский прокат у четвертому кварталі. Тоді різниця в ціні на український і, скажімо, німецький гарячий прокат могла досягати $ 100-120 за т.
З тих пір європейські металурги привели вартість своєї продукції в більшу відповідність до потреб ринку. На початку листопада котирування на гарячекатані рулони в Південній Європі становили близько 470-480 євро за т EXW, трохи додавши у порівнянні з крайньою точкою спаду в кінці жовтня, а в Німеччині, країнах Східної Європи та Бенілюксу базові ціни на гарячий прокат варіюють між 485 і 515 євро за т EXW. Перевищення над вартістю українською продукцією, яка пропонується в Східну Європу та Італію по $ 620-640 (442-457 євро) за т CFR / DAF, безумовно, існує, але не настільки величезний.
Що ж до інших постачальників, то китайські компанії останнім часом практично не представлені в Європі. Місцеві трейдери вважають їх пропозиції неконкурентоспроможними, до того ж придбання цієї продукції пов`язане з ризиком через занадто тривалих термінів постачання. Єгипетська Ezz Steel і турецька Erdemir продають гарячекатані рулони в ЄС по $ 630-650 за т FOB, а продукція бразильських компаній та канадської Algoma Steel варіює в інтервалі $ 650-670 за т CFR.
Основна проблема полягає в тому, що в країнах Євросоюзу зараз не користується особливим попитом ні місцева, ні імпортна сталева продукція. Дистрибутори утримуються від нових закупівель, щоб завершити рік з мінімальними запасами на складах. Реальне споживання, за даними Eurofer, поступово зростає, але у багатьох споживачів не вистачає готівкових коштів для придбання великих партій, а отримати кредит у сучасних умовах досить непросто.
На думку європейських аналітиків, попит на сталеву продукцію в регіоні залишиться низьким, щонайменше, до кінця року. Рівень цін, при цьому, буде в значній мірі залежатиме від курсу євро. Очевидно, його подальше подорожчання по відношенню до долара змусить європейських металургів знову зменшити котирування, тоді як менш сильний євро буде їм однозначно вигідним. У будь-якому випадку знижувати ціни без вагомих причин виробники не мають наміру. Здешевлення сталевої продукції не тільки не сприяє збільшенню попиту, але і прямо стимулює покупців до продовження вичікувальної політики.
Безумовно, рано чи пізно європейські дистриб`ютори і трейдери повернуться на ринок, щоб поповнити запаси. Однак станеться це, мабуть, вже в майбутньому році.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8161