Віктор Тихонов: Забудовникам відшкодовуватимуть вартість споруджених мереж трубопровідного транспорту та електроенергетики

Віктор Тихонов: Забудовникам відшкодовуватимуть вартість споруджених мереж трубопровідного транспорту та електроенергетики

В Уряді напрацювали механізм відшкодування витрат споживачів на будівництво мереж трубопровідного транспорту та електроенергетики. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов. За його словами, сьогодні Урядовий комітет з питань регіональної та соціальної політики, будівництва, житлово-комунального господарства і гуманітарного розвитку розглянув проект постанови Кабінету Міністрів України `Про затвердження Порядку відшкодування витрат споживачів (інвесторів, замовників, забудовників) на будівництво (реконструкцію) мереж (споруд) трубопровідного транспорту та електроенергетики`.

`Проектом передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати, понесені споживачами, а це - інвестори, замовники будівництва, забудовники на будівництво чи реконструкцію згідно з наданими технічними умовами позамайданчикових мереж (споруд) трубопровідного транспорту та електроенергетики, які підлягають передачі на баланс підприємств трубопровідного транспорту та електроенергетики`, - уточнив Віктор Тихонов. Він зазначив, що названі мережі передаються на баланс (у власність) балансоутримувачу за договором, яким передбачається відшкодування витрат на їх будівництво чи реконструкцію.

`Чому, наприклад, забудовник, який спорудив житловий будинок і всі необхідні мережі, має безкоштовно їх передавати обленерго, облгазам? Він несе колосальні витрати, які в кінцевому результаті закладає у вартість одного квадратного метра житла. Це неправильно. Тим паче, ми сьогодні працюємо над здешевленням вартості житла, щоб воно стало доступним для більшості громадян. Як один із кроків - підприємства, які експлуатують відповідні мережі і надають, зауважте, платні послуги споживачам з транспортування і постачання газу, електроенергії, повинні відшкодувати вартість мереж тим, хто їх спорудив`, - підкреслив урядовець.

Довідково: Законом України `Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва` (№ 800 від 25.12.2008) внесено зміни до статті 179 Господарського кодексу України, статті 7 Закону України `Про трубопровідний транспорт`, статей 18, 24, та 25 Закону України `Про електроенергетику`, статті 10 Закону України `Про природні монополії`, якими передбачено відшкодування витрат споживачів (інвесторів, замовників, забудовників) на будівництво (реконструкцію) згідно з наданими технічними умовами мереж (споруд) трубопровідного транспорту та електроенергетики. Для реалізації цих норм розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України `Про затвердження Порядку відшкодування витрат споживачів (інвесторів, замовників, забудовників) на будівництво (реконструкцію) мереж (споруд) трубопровідного транспорту та електроенергетики`.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8150