Попит з боку Ірану та Іраку допомагає утримувати ціни на довгомірний прокат на Близькому Сході

Попит з боку Ірану та Іраку допомагає утримувати ціни на довгомірний прокат на Близькому Сході

Ринок довгомірного прокату на Близькому Сході наприкінці жовтня - початку листопада фактично зменшився до кількох країн. В арабських країнах Перської затоки більшість споживачів як і раніше воліли купувати невеликими партіями арматуру місцевого виробництва, а дистрибутори підтримували обсяг запасів на відносно низькому рівні, побоюючись накопичення неліквідних надлишків. У Єгипті активність у будівельній галузі взагалі скоротилася до мінімуму напередодні парламентських виборів, які відбудуться 28 листопада і (другий тур) 5 грудня. Очікується, що уряд тільки після підведення їх підсумків озвучить свої плани щодо інвестування нових будівельних проектів на майбутній рік. Країни Східного Середземномор`я обмежуються придбанням невеликих партій продукції. Місцеві споживачі поки не відчувають дефіциту довгомірного прокату і проводять вичікувальну політику.
Основний попит на арматуру та напівфабрикати в регіоні був тому зосереджений в Ірані та Іраку. Ірак має лише мінімальні потужності з виготовлення прокату так що змушений задовольняти свої потреби в конструкційної сталі за рахунок імпорту, а в Ірані будівельна галузь завдяки значним державним контрактами переживає підйом. Ціни на арматуру в країні вище, ніж в інших країнах Близького Сходу і досягають $ 820-850 за т EXW, хоча і дещо знизилися в порівнянні з початком третьої декади жовтня. При цьому, із-за високих тарифів на електроенергію в Ірані різко скоротилася виплавка сталі на міні-заводах, внаслідок чого виник значний попит на напівфабрикати, задовольняються за рахунок постачань з СНД і Туреччини.
У кінці жовтня - початку листопада вартість заготовок російського і українського виробництва при експорті через порти Чорного та Азовського морів перевищила $ 540 за т FOB. В Ірані, куди направляється більша частина цієї продукції, ціни досягають $ 590-600 за т CFR. Для турецьких покупців вартість заготовок з СНД становить близько $ 555-565 за т CFR, але попит на них мінімальний. Турецькі компанії пропонують свою продукцію на внутрішньому ринку за $ 555 за т EXW (без ПДВ).
Котирування на турецьку арматуру для Іраку та Ірану також перебувають на досить високому рівні - $ 600-610 за т FOB. За межами цих двох країн дана продукція, втім, попитом не користується: так, покупці в країнах Перської затоки відмовляються купувати її навіть по $ 590-600 за т CFR. Втім, поки що турецьких виробників влаштовує ситуація, що створилася. Завдяки продажу в двох сусідніх країнах, а також на внутрішньому ринку вони забезпечені замовленнями на найближчий місяць. Крім того, збільшення котирувань дозволяє їм витримати нещодавнє підвищення цін на металобрухт, що подорожчав до початку листопада до $ 375-380 за т CFR. Деякі компанії пропонують арматуру в країни Східної Азії за цінами, близькими до $ 600 за т FOB, хоча більшість покупців вважають такі котирування завищеними.
Зростання цін на довгомірний прокат на Близькому Сході незважаючи на те, що він реально відбувається тільки в деяких країнах, створює в регіоні відповідні очікування і настрої. Так, експортери арматури з СНД розраховують на підвищення цін за грудневими контрактами до $ 570-580 за т FOB у порівнянні з $ 555-565 за т FOB в листопаді. Виробники заготовок також очікують, що вартість їх продукції в найближчі кілька тижнів буде, як мінімум, стабільною. У цьому постачальникам допомагає те, що обсяг пропозиції напівфабрикатів обмежений. Хоча попит на заготовки важко назвати високим, ця продукція все одно знаходиться в дефіциті.
Безумовно, `іранський фактор` буде діяти на ринку лише нетривалий час. Як очікується, вже в найближчі дні покупці, набравши запас на майбутнє, призупинять угоди. Очевидно, у відповідь експортерам доведеться кілька знизити котирування на заготовки і арматуру, але для серйозного спаду немає ніяких причин. Виробники продовжують сподіватися на зростання активності в будівельному секторі регіону на початку 2011 року і у зв`язку з цим вважають, що через кілька тижнів покупці повинні повернутися на ринок. При цьому, низький рівень запасів може призвести до дефіциту довгомірного прокату і стрибка цін.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8135