Прописка в котеджі: складно, але можна

Прописка в котеджі: складно, але можна

Сьогодні по всій Україні налічується близько 600 котеджних містечок або селищ. Однак чинне законодавство не містить терміна та визначення котеджу або котеджного селища як об`єктів нерухомості, на відміну від, наприклад, житлового будинку. Залежно від статусу земельної ділянки, часто будуються не індивідуальні житлові, а садові або дачні будинки, в яких неможливо оформити прописку або реєстрацію. Для інвесторів і забудовників ситуацію коментують юристи і учасники ринку.

Котедж або садовий будиночок?

Більшість київських котеджів будують на землі з цільовим призначенням `земля для садового товариства` і, відповідно, є `садовими будиночками` для сезонного використання, розповів директор ТОВ `РеалЕкспо`, керівник сайту `Zagorodna.com` Віктор Коваленко.

Юрист ЮФ `Василь Кісіль і партнери` Наталія Доценко-Білоус пояснила, що чинне законодавство характеризує котедж як різновид індивідуальної житлової налаштування.

Котеджі (житлові будинки) залежно від місця розташування на певних земельних ділянках можуть отримати статус:

- Індивідуального житлового будинку (категорія земель житлової та громадської забудови);

- Садового будинку (категорія земель сільськогосподарського призначення);

- Дачного будинку (категорія земель рекреаційного призначення).

При цьому юрист зазначила, що в дачних і садових будинках неможливо прописатися або зареєструватися, отримати поштову або юридичну адресу.

Що стосується котеджних містечок, то за законодавством заміські поселення відрізняються один від одного ступінню централізації їх проектування та облаштування. `Є селища з єдиним планом забудови, певним набором будинків, що зводяться силами однієї фірми під єдиним керівництвом. Цей тип селищ характеризується наявністю високотехнологічної інфраструктури, що включає сучасні засоби зв`язку, які оплачуються ще на стадії покупки котеджів`, - говорить Н.Доценко-Білоус.

Але якщо мова йде про індивідуальну забудову, об`єднаної однією територією і загальною назвою, то вся інфраструктура, яка знаходиться в розпорядженні забудовника, в будь-який момент може бути продана, а відповідно вартість супутніх послуг (охорона, дитячі майданчики і т.д.) може зрости в рази, а перед красивим озером, нібито для мешканців селища, може з`явитися великий паркан.

Централізованих котеджних селищ у Київській області дуже мало. За даними В. Коваленко, на даний момент всього в 30% містечок Київської області можна прописатися. І більшість з них - в Обухівському районі Київської області.

За словами директора з маркетингу `SV Development` Володимира Степенко, зараз можна прописатися всього в 5-10% котеджних селищ Київського регіону. Але це лише за умови, що селище вже побудований і повністю функціонує.

Не можна, але можна

Що робити, якщо котедж є основним місцем проживання та реєстрація необхідна? В. Степенко відзначає, що якщо ділянка, на якій стоїть будинок, має цільове призначення під індивідуальну забудову, то прописка - не проблема. Якщо земельна ділянка входить до складу населеного пункту, то проблем з пропискою теж немає. Але більшість котеджних містечок знаходяться за межами населеного пункту.

`(Інший варіант, - ред.) Якщо у людини немає іншого житла, допустимо, він купив землю, продав квартиру і побудував будинок і живе в ньому. У цьому випадку він пише заяву паспортиста в районне управління внутрішніх справ з проханням прописати в міру знаходження нерухомого майна. Якщо паспортист відмовляє (письмово), то прописка здійснюється через суд `, - розповів заступник директора АН` Альянсброк `Сергій Подгорний.

За його словами, в такому випадку важливі дві речі: письмове звернення до паспортного столу і доказ того, що іншої нерухомості, де б ви могли прописатися, у вас немає.

Експерти підкреслюють: щоб уникнути проблем і тяганини з пропискою, якщо така обов`язково необхідна, варто купувати котедж в готовому селищі, який входить до складу населеного пункту.

Яна ДОВГАНЬ
http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7751