Іпотека повернулася, але лише для багатих

Іпотека повернулася, але лише для багатих

Щоб дали кредит на житло, потрібні 50% внеску, багатий поручитель і зарплата від 10 тисяч.

Чим далі криза, тим більше банків заявляють про готовність давати кредити на покупку житла. Якщо в кінці березня таких банків було 19, то тепер - 24. Причому їх умови змінилися в кращу сторону майже за всіма параметрами. Мабуть, один з головних змін - готовність банків кредитувати `первинку`. Якщо навесні взяти кредит на неї можна було, тільки якщо будинок вже зданий в експлуатацію або його споруду контролює банк, то тепер відразу 6 банків готові видавати кредити на житло, що будується від будь-яких забудовників. Одне `але`: такі кредити даються тільки під заставу вже наявної `вторинки`, тобто банк прокредитує купівлю другої квартири.

СТАВКИ-СТАВКИ. Радують і ставки по кредитах. Якщо навесні вони досягали 40% річних, то тепер - не більше 28%, а середні ставки знизилися з 22-26% до 20-24%. Причому найбільше впали так звані плаваючі ставки (звичайно вони прив`язані до відсотків за вкладами і регулярно переглядаються) - за різними банкам до 6% від весняного рівня. Правда, спокушатися рано - як тільки економіку або фінансовий сектор знову залихоманило, плаваючі ставки знову спливуть вгору слідом за вартістю вкладів. А `своє` первинне житло банки, як і раніше, кредитують під скромні ставки: раніше це було від 11-15% річних, а тепер - від 9,5%. Ставки впали, а терміни, навпаки, стали більше. Деякі банки збільшили їх з 5-10 років до 7-15, хоча мінімальний строк кредиту в більшості випадків так і залишився на рівні 3-5 років, а ось максимум тепер не 30 років, як навесні, а 25 (на первинне житло від банківського забудовника). Більша ж частина банків кредитує в середньому на 15-20 років.

ВНЕСОК ТА ВИМОГИ. Вони залишилися драконівськими. Як і раніше, банки вимагають від позичальника внести зі своєї кишені не менше 40-50% ціни квартири. Менший перший внесок (25-35%) потрібно при кредитуванні `первинки`. Також банки готові розглядати тільки офіційні доходи і нерідко вимагають підтверджуючі документи по `лівим` доходами (хоча б виписки по рахунках, на які ці гроші регулярно надходять і зберігаються). Підтверджені доходи повинні бути як мінімум в 2 рази більше, ніж платіж за кредитом. Це проблематично, якщо кредит береться на невеликий термін (до 10 років), так як платежі по кредиту будуть занадто великі. Якщо купувати квартиру за $ 60 тис., то на місяць треба буде платити близько 5000 грн. при першому внеску 50%, близько 7000 грн. - Якщо 30%, а отже доходи повинні бути 10 і 14 тис. грн. відповідно.

Якщо доходів не вистачає, банк вимагатиме поручителя. Хоча в частині банків нас відразу попередили, що поручитель потрібен у будь-якому випадку. Причому бажано, щоб це були дружина або чоловік (якщо позичальник не самотній) або хтось з родичів.

Хоча у вимогах до позичальників є і послаблення. Навесні майже всі банки вимагали від них для розгляду заявки папери на вибрану квартиру. Проблематичність цієї схеми в тому, що банки тепер розглядають документи до місяця, а іноді й більше. При цьому покупець ризикує втратити внесеного завдатку за квартиру. Тепер же, як ми дізналися, кілька банків повернулися до докризової схемою: спочатку за документами оцінюють платоспроможність позичальника, і тільки потім той починає шукати квартиру.

ПОРТРЕТ ПОЗИЧАЛЬНИКА

Хто сьогодні може отримати іпотечний кредит

Держчиновники високого рангу

VIP-клієнти банків

Рідкісні представники середнього класу і вище (керівні посади в середніх і великих компаніях, підприємці)

Працюючі в торгівлі, сфері послуг або в самих банках

Щомісячний дохід 10-15 тис. грн. (У регіонах - не менше 5 тис. грн.)

Вік 30-40 років

Одружені / заміжні

Мешканці Києва, рідше - міст-мільйонників

Мають 50-70% грошей на бажану квартиру

Купують другу квартиру (є заставне майно)

Джерело: опитування банкірів

ДО колишні темпи ДАЛЕКО

Хоча умови кредитів і стали помітно м`якше, масової іпотеки поки немає. За неофіційними даними з банків, видачі кредитів на житло у них - явища одиничні. В одному з банків нам зізналися, що з весни по всій Україні видали менше 10 позик. Ріелтори підтверджують це. `Для ріелторів покупка квартири в кредит - сьогодні виняток. 99% всіх угод відбуваються за рахунок власних коштів`, - сказав нам президент Союзу фахівців з нерухомості Києва Ігор Однопозов. На думку ріелторів і самих банкірів, причини цього: застій на ринку нерухомості - відсутність попиту на житло і зниження цін на нього, а також відсутність у бажаючих купити житло достатнього запасу коштів для першого внеску і офіційних доходів для підтвердження платоспроможності.

Прогнози суперечливі. З одного боку, банкіри обіцяють подальше зниження ставок (на думку заступника голови правління `Ерсте Банку` Світлани Черкай, до кінця року ставки можуть знизитися до 17% річних з терміном 10 років і 30%-вим першим внеском). До того ж буде збільшуватися число банків-кредиторів (цю тенденцію ми від кварталу до кварталу фіксуємо в наших оглядах). З іншого боку, доступною іпотека стане не скоро. Опитані нами експерти називають різні терміни, коли іпотека повернеться на докризовий рівень - від 2012-го до 2015 року. Але, швидше за все, доступніше іпотека стане раніше. Тільки процес цей буде поступовим: спочатку умови залишаться такими жорсткими, як сьогодні, а протягом тих самих 3-5 років зайняти на покупку житла буде все легше і легше.

Що робити? - Запитаєте ви. Нам здається, що краще перечекати. Якщо, наприклад, сьогодні вам вистачає першого внеску для кредиту, але зарплата не збігається з вимогами банку або, навпаки, з зарплатою порядок, але перший внесок малуватий, то буквально через півроку-рік ситуація для вас зміниться. По-перше, наші експерти чекають подальшого зниження цін (на думку Світлани Черкай, - ще на 15-20% до кінця року), по-друге, будуть знижуватися ставки, а, можливо, і вимоги по першому внеску. І тоді, через ті ж півроку-рік, ви в очах банку будете виглядати краще. Купувати ж житло сьогодні можна тим, у кого вже є 70-80% від його вартості, є великий офіційний дохід і житлове питання стоїть за важливістю на першому місці. При цьому не варто забувати, що, у міру зниження ставок по внесках і кредитах, у вас є право звернутися до банку з проханням знизити ставку відповідно до ринкових тенденцій.

Антон Одарюк
http://www.segodnya.ua/
Ідентифікатор: 7753