Ринок нерухомості може піти в тінь

Ринок нерухомості може піти в тінь

Зміни до закону про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, зобов`язують фіксувати у фінансовому моніторингу операції з нерухомістю. Такі новації можуть ускладнити життя учасникам ринку нерухомості і загнати його в тінь. Про це кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ розповіли учасники ринку.

Закон про внесення змін до Закону України N 2258-IV `Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму` набирає чинності 21 серпня 2010, і по суті, реалізує рекомендації Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей - FATF.

Згідно із законом, нотаріуси, аудитори, посередники продажу нерухомості та друга суб`єкти будуть зобов`язані повідомляти уповноваженому органу у сфері фінансового моніторингу про свої підозри щодо окремих угод, в тому числі, купівлі-продажу нерухомості.

Аналоги цього закону є у всіх країнах. З точки зору підйому економіки, це теж корисно. Але от що стосується ринку нерухомості, то легалізації підлягають операції сумою понад 400 тис. грн. `Зараз складно знайти об`єкт за $ 50 тис. (400 тис. грн) Ми сподіваємося на те, що ця сума може бути переглянута`, - заявила генеральний директор АН `Благовіст` Ірина Луханіна.

За її словами, є всі побоювання того, що ринок може піти в тінь.

Однак на ринку елітного житла це навряд чи відіб`ється. `Можливо, буде невелика пауза в межах одного-двох місяців`, - вважає генеральний директор АН `Park Lane` Галина Мельникова.

Ріелтору складно визначити, хто з клієнтів потрапляє під підозру, а хто ні, у кого легальні доходи. А у кого - ні. І, крім того, ріелтор, як правило, не присутній безпосередньо на угоді. При укладанні договору присутній нотаріус і сторони покупця-продавця.

`Рієлтор на сьогоднішній день не має інструментів, щоб доносити на своїх клієнтів`, - говорить Мельникова.

`Немає закону, що регламентує ріелторську діяльність. Я можу виступити експертом, порадником покупця або продавця, але посередником. І тоді цей закон мене не буде торкатися`, - уточнив глава `Союзу фахівців з нерухомості України` Олександр Рубанов.

За його словами, краще від цього закону ріелторам не стане, а от відхід у тінь може ще більше.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7747