Ринок генпідрядних будівельних робіт переживає серйозні зміни

Ринок генпідрядних будівельних робіт переживає серйозні зміни

Ринок генпідрядних послуг зазнав за час кризи серйозні структурні зміни, виражені скороченням кількості учасників ринку і підвищенням значущості тих будівельних компаній, які мають чітку спеціалізацію і розподіл праці. Така тенденція збережеться і в майбутньому. Таку думку висловив голова наглядової ради компанії `Укрбудконтракт` Алескей Лугань.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ в прес-службі компанії, деякі великі компанії, що позиціонують себе як вертикально-інтегровані структури повного циклу, також опинилися на межі виживання. `Залишилися ті, хто ефективний і в витратах, і в дохідній частині, хто може працювати якісно та оперативно, хто обрав правильне позиціювання і шукає нові нестандартні підходи до ведення бізнесу`, - підкреслив глава наглядової ради компанії `Укрбудконтракт`.

А. Лугань також відзначив, що якщо до кризи девелопери прагнули виконувати генпідрядні роботи самостійно, створивши в своїх структурах відповідні підрозділи, то зараз така модель бізнесу виглядає неефективною. `Або ти девелопер, або ти генпідрядник, у якого є матеріально-технічна база, досвід і висококваліфіковані фахівці, що в комплексі дозволяє надавати високий рівень якості виконання робіт. Тільки так можна уникнути тимчасових втрат і грошових ресурсів, швидко і якісно побудувати об`єкт`, - упевнений він.

Крім структурних змін А. Лугань відзначив якісні зміни в будівництві. За його словами, замовники зараз пред`являють високі вимоги до постачальників, підрядникам, субпідрядникам. У контрактах з генпідрядними організаціями прописані жорсткі умови роботи, які стосуються ціни за виконану роботу, якості і термінів здачі об`єктів. `Раніше замовник умовляв підрядника взятися за будівництво, зараз правила гри диктує девелопер, і ми під них підлаштовуємося, дорожить своєю репутацією`, - говорить О. Лугань.

За словами експерта, останні два роки будівельні компанії всю свою енергію направляли не на розвиток, а на збереження своїх компаній, у зв`язку з чим навіть великі гравці ринку бралися за невеликі об`єкти площею 500-700 кв.м. Зараз ситуація вже не така плачевна, галузь поступово відроджується, нові контракти укладаються на більш вигідних умовах, компанії можуть дозволити собі зважено приймати рішення про доцільність будівництва об`єктів. І тим не менше, як вважає О. Лугань, зараз як і раніше найкращий час для будь-якого будівництва. `Таких низьких цін на будівельні послуги, не враховують ні амортизацію основних засобів, ані повернення інвестицій, не буде, напевно, вже ніколи`.

`За моїми спостереженнями в минулому році в Києві обсяги будівельних робіт скоротилися на 80-85%, хоча за офіційними даними цифри були менші. Багато компаній змушені були покинути ринок, особливо це торкнулося дрібних і середніх гравців, чисельність яких зменшилася на 60-70% `, - зазначив А. Лугань.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7744