У Китаї несподівано почалося підвищення цін на сталеву продукцію

У Китаї несподівано почалося підвищення цін на сталеву продукцію

У середині липня на південно-сході Китаю припинилися мусонні дощі, що лилася кілька тижнів поспіль. Наступ сонячної погоди пожвавило будівельну галузь в регіоні і сприяло підвищенню цін на сталеву продукцію по всій приморській частині Китаю. Протягом двох-трьох днів ринкові котирування підскочили на 150-200 юанів ($ 22-29) за т. Ціни на арматуру HRB335 середніх розмірів підійшли до позначки 4000 юанів ($ 590) за т з металобази, а на комерційні гарячекатані рулони Q235 - перевищили її . За даними MySteel, близько 50 металургійних компаній оперативно оголосили про збільшення відпускних цін. Це стало першим значним підйомом на внутрішньому ринку сталі після майже тримісячного спаду.

Подорожчання прокату в Китаї пояснюється не тільки погодними факторами. Перш за все, ринок стрепенувся після оголошення уряду про нову програму розвитку соціального житла. До кінця цього року в країні планується виділити близько $ 9,3 млрд. на будівництво 5,8 млн. недорогих квартир і будинків, в яких, за деякими оцінками, буде використано близько 30 млн. т сталі. Це, як очікується, значно збільшить активність в китайській будівельної галузі, де в червні і так поновився підйом.

Що стосується виробників плоского прокату, то вони, схоже, просто вирішили скористатися сприятливими обставинами. В даний час багато металургійних компанії знаходяться в складному фінансовому становищі, оскільки ціни впали практично до рівня собівартості. При цьому, попит на листову сталь залишається досить низьким. У автомобіле-і суднобудуванні триває спад, виробництво побутової техніки стагнує. Запаси готової продукції як і раніше надмірні як у споживачів, так і у дистриб`юторів.

Тим не менш, китайські виробники плоского прокату узгоджено підняли як внутрішні, так і експортні котирування. Вартість гарячекатаних рулонів, мікролегірованних бором, додала близько $ 10 за т в порівнянні з першою половиною липня і досягла $ 580-590 за т FOB. Нелегована продукція, при експорті якої з 15 липня не повертається ПДВ, подорожчала до $ 630-650 за т FOB. Товстолистової сталі з добавкою бору котирується на рівні, близькому до $ 600 за т FOB, а без неї - $ 650 за т FOB. Щоправда, попитом дорожча продукція не користується.

Більшість учасників ринку у Східній та Південно-Східної Азії проводять вичікувальну політику. Китайський і російський гарячий прокат котирується в Індії та країнах АСЕАН по $ 600-620 за т CFR, тайванська продукція пропонується по $ 640 за т CFR або трохи дорожче. Корейські і японські компанії останнім часом практично не здійснюють експортних угод внаслідок високих цін на свою продукцію. Внутрішні котирування на гарячий прокат в Японії і Кореї досягають $ 800 за т, до того ж, японська ієна останнім часом різко підскочила по відношенню до долара.

Як вважають китайські фахівці, підвищення цін на внутрішньому ринку виглядає передчасним. Виплавка сталі в країні скоротилася від 1,81 млн. т на день у травні до 1,69 млн. т на день в першу декаду липня, але все одно перевищує реальні потреби ринку. А стрибок цін може накликати металургів на думку про те, що можна знову приступити до збільшення завантаження потужностей. Державна програма будівництва житла, дійсно, може сприятливо позначитися на ринку арматури, але більшість виробників плоского прокату не отримають від цього ніякої вигоди. Тому аналітики називають підйом цін на листову сталь `фальстартом`. Багато хто з них, до того ж, вельми песимістично оцінюють перспективи всієї національної економіки на друге півріччя.

Тим не менш, навряд чи ціни на сталь у Китаї швидко опустяться на колишній рівень. Подорожчання сталевої продукції запустило підйом на місцевому ринку залізної руди, так що металургам знову треба збільшувати котирування, щоб компенсувати додаткові витрати на сировину. Так що, швидше за все, найближчим часом внутрішні та експортні ціни на китайський прокат не тільки не знизяться, але, ймовірно, навіть дещо зростатимуть.

Віктор Тарнавський
http://rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7734