Підсумки першого півріччя на світовому ринку сталі

Підсумки першого півріччя на світовому ринку сталі

За даними World Steel Association, світове виробництво сталі (вірніше, виробництво в 66 країнах, які подають дані в WSA) склало в червні 2010 року 118,8 млн. т, на 4,7% менше, ніж у попередньому місяці, але на 18% більше, ніж за той же період минулого року. Всього в першому півріччі в світі було виплавлено 707,7 млн. т сталі, що на 27,9% перевищує показники аналогічного періоду попереднього і на 1,8% - докризового 2008 року.

Як і в попередні місяці, в глобальній металургійної галузі спостерігається значне зростання у порівнянні з 2009 роком. За перше півріччя випуск сталі в США був на 67,7% більше, ніж рік тому, в ЄС-27 - на 45,5%, в Японії - на 48,7%, у Китаї - на 21,5%. У той же час, з великих виробників сталі тільки Китай, Індія, Корея і країни Близького Сходу перевершили результати січня-червня 2008 року. У США, ЄС, СНД відставання від докризових показників перевищує 15% за підсумками півріччя.

Спад на світовому ринку сталі справив помітний вплив на галузь. Серед першої двадцятки провідних виробників не було жодної країни, де обсяг виплавки сталі в червні не зменшився б в порівнянні з травнем. Максимальне падіння, при цьому, було зареєстровано в Іспанії (на 16,2%) і в Україні - на 13,3%. Навіть у Китаї в червні було вироблено на 4,2% стали менше, ніж у травні. Згідно з оцінками WSA, минулого місяця ступінь завантаження потужностей у світовій металургійній галузі скоротилася до 80,6% в порівнянні з 82,0% у травні і 82,6% у квітні (максимальний показник з початку кризи).

Судячи з усього, не дивлячись на більшу кількість робочих днів у липні в порівнянні з червнем обсяг виробництва сталі в світі буде в поточному місяці ще нижче, ніж у попередньому. Практично у всіх регіонах останнім часом повідомлялося про зменшення обсягів випуску.

У Китаї до недавнього часу зменшували завантаження потужностей або зовсім припиняли виробництво, в основному, дрібні і середні компанії. Однак в останні кілька тижнів про зупинку прокатних станів для проведення ремонтів почали повідомляти і деякі провідні виробники. Щоправда, не виключено, що намітилося, у другій половині липня пожвавлення на внутрішньому ринку Китаю може повернути цей процес назад. У сусідній Японії про намір знизити обсяг поставок заявили компанії Nippon Steel і JFE Steel. Перша планує зменшити виробництво в третьому кварталі на 5%, очевидно, в порівнянні з попереднім періодом, а друга - на 300-500 тис. т, тобто приблизно, на таку ж або навіть трохи більшу величину.

Металурги з СНД найбільше втратили внаслідок погіршення зовнішньоторговельної кон`юнктури в другому кварталі. Щодо легко (падіння на 7,7%) отримали тільки російські комбінати завдяки місткого внутрішнього ринку. У той же час, Україна, як згадувалося вище, в абсолютному значенні продемонструвала найбільший спад, виробництво сталі в Казахстані скоротилося на 17,7%, а придністровський Молдавський металургійний завод був змушений взагалі зупинити плавильні печі. Подальша ситуація в сталеливарній галузі СНД буде, очевидно, залежатимуть від експортних можливостей, а вони, щонайменше, до осені, швидше за все, будуть досить обмеженими. Правда, в липні російські та українські постачальники змогли підняти котирування практично по всьому основним асортиментом своєї продукції, проте сталося це в значній мірі завдяки звуження обсягу пропозиції. Попит на ключових ринках Європи та Близького Сходу в серпні залишиться низьким, так що для розширення обсягів виплавки немає особливих підстав.

Близькосхідні країни, що подають свою статистику в WSA, - Іран, Катар і Саудівська Аравія - показали найбільш високий приріст у порівнянні з 2008 роком. До цієї трійці слід також додати ОАЕ, де за останній рік стало до ладу кілька металургійних підприємств. Правда, в червні виплавка сталі скоротився в порівнянні з травнем по всьому регіону, що говорить, у першу чергу, про зниження попиту на прокат в силу як сезонних, так і економічних чинників. У серпні ж починається Рамадан, так що очікувати збільшення виплавки сталі в мусульманських країнах до вересня не доводиться.

Європейські металурги відчувають в останні місяці всі великі труднощі, пов`язані з погіршенням економічної ситуації в регіоні. Ряд виробників довгомірного прокату скоротили завантаження потужностей до 50% і менше, деякі з них планують на липень-серпень тривалі канікули. Ще в травні-червні деякі великі компанії, зокрема, Arcelor Mittal, повідомили також про намічену на липень-серпень зупинки ряду доменних печей.

Аналогічна ситуація спостерігається і в США, де та ж Arcelor Mittal, а також Severstal North America і Gerdau Ameristeel намітили на другу половину літа вивід з ладу частини потужностей. Тим не менш, фінансове становище американських компаній більш-менш благополучне, всі найбільші виробники отримали прибуток за підсумками першого-другого кварталів. Економіка США (за винятком будівельної галузі) виглядає досить благополучним, імпорт (не рахуючи канадського і мексиканського), як правило, не створює серйозної конкуренції місцевим виробникам сталі, так що можна припустити, що скорочення виробництва в національній металургійної галузі буде поміркованим та нетривалим. Власне, в червні виплавка сталі в США знизилася всього на 0,9% в порівнянні з травнем - кращий результат серед великих виробників показала тільки Бразилія (-0,2%).

Основне питання полягає тепер в тому, чи буде вже відбувся і очікуваного в липні-серпні обмеження випуску досить, щоб стабілізувати ринок, вибитий цієї весни з рівноваги надлишковим виробництвом. Мабуть, так, якщо восени не станеться подальшого погіршення економічної ситуації в Європі і на Близькому Сході, а Китай відновить загальмувався у другому кварталі зростання. Щоправда, певне занепокоєння викликають загальні очікування вересневого пожвавлення. Попит на початку осені, безумовно, зросте, однак виробництво знову може стати надлишковим.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7729