Ціни на плоский прокат на Близькому Сході трохи виросли, але ринкова активність йде до нуля

Ціни на плоский прокат на Близькому Сході трохи виросли, але ринкова активність йде до нуля

У першій половині липня російським та українським компаніям вдалося трохи підняти ціни на плоский прокат при поставках у Туреччину та інші країни Близького Сходу. Російські виробники пропонують тепер гарячекатані рулони по $ 560-590 за т FOB, українська продукція, як правило, становить не менше $ 540-550 за т FOB. Холоднокатані рулони російського виробництва подорожчали до $ 680-700 за т FOB, українські, як правило, котируються, в середньому, на $ 20 за т дешевше. Крім того, українські експортери підняли котирування на товстолистової сталі. Завод `Донецьксталь`, який на початку липня продавав комерційну продукцію лише по $ 545 за т FOB, підвищив ціни до близько $ 580 за т FOB з постачанням у серпні. У ММК ім.Ілліча товстий лист досягає $ 620-625 за т CFR в Туреччині і до $ 640 за т CFR у країнах Перської затоки.

Як відзначають учасники ринку, основною причиною зростання цін стало прагнення багатьох споживачів поповнити запаси перед початком Рамадану. Зіграв свою роль і обмежений обсяг пропозиції, особливо, холодного прокату. Нарешті, позитивну роль зіграла і скасування повернення ПДВ у Китаї. У червні китайські гарячекатані рулони, вартість яких часом опускалася нижче $ 560 за т CFR у країнах Перської затоки, сильно збивали ціни іншим постачальникам. Нині такої дешевої китайської продукції на близькосхідному ринку немає.

Втім, до середини липня ціни стабілізувалися, і надії на їх подальше збільшення практично немає. Реальне споживання плоского прокату в регіоні залишається незначним в силу як сезонних факторів, так і загального економічного спаду. Зокрема, останнім часом скоротили закупівлі штрипсу виробники труб, які самі відчувають труднощі зі збутом. Практично всі споживачі тепер мають запаси, як мінімум, на півтора-два місяці наперед і навряд чи зроблять нові закупівлі на серпень. Деякі близькосхідні компанії почали пропонувати свою продукцію на вересень, а єгипетська Ezz Steel - навіть на жовтень, проте поки вони ніяк не можуть похвалитися значним обсягом продажів.

Практично завмер і турецький ринок. Ціни на плоский прокат стабілізувалися на початку липня і поки залишаються без руху при низькому попиті. Вартість гарячекатаних рулонів місцевого виробництва, в основному, перебуває в інтервалі $ 600-620 за т EXW (без ПДВ), а трейдери продають цей матеріал по $ 620-650 за т з металобази.

В цілому рівень цін на плоский прокат на Близькому Сході нижче ніж у Європі та Південно-Східної Азії, більшість виробників не розраховують на істотний обсяг продажів у серпні, так що цілком ймовірно, що котирування в найближчий місяць збережуться на відносно постійному рівні. Крім того, можна з достатньою впевненістю очікувати, що при укладанні контрактів на вересень постачальники постараються підняти ціни. Причому, справа тут не тільки в прогнозованому восени пожвавлення регіонального ринку. Більшість споживачів мають намір провести Рмамдан з мінімальними запасами, так що у вересні їм в будь-якому випадку доведеться приступити до нових закупівель.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7724