Європейські виробники плоского прокату офіційно знижують ціни на свою продукцію

Європейські виробники плоского прокату офіційно знижують ціни на свою продукцію

Як не намагалися європейські металургійні компанії утримати ціни на плоский прокат від спаду в третьому кварталі, врешті-решт їм усе ж таки довелося примиритися з неминучим. Якщо в червні виробники намагалися привернути покупців за допомогою гнучких умов поставок і знижок, що досягали 50-70 євро за т в порівнянні з офіційною ціною, то в липні пішли вниз самі відпускні ціни.

Вартість гарячекатаних рулонів на сході і півдні Європи скоротилася від колишніх 590-640 євро до 520-550 євро ($ 671-710) за т EXW, холоднокатані рулони подешевшали від 660-700 євро до 610-640 євро ($ 787-826) за т EXW (усі - базові ціни без ПДВ) за серпневим контрактами. Втім, перспективи на найближчі півтора місяця все одно не радують. Попит залишається слабким, тому багато аналітиків прогнозують подальше здешевлення сталевої продукції.

В даний час європейський ринок знаходиться під впливом відразу декількох несприятливих чинників. Перш за все, це порівняно низький рівень споживання. Європейська металургійна асоціація Eurofer в першій половині липня підготувала ряд оглядів на 2010-2011 роки для провідних металоспоживаючих галузей регіону. У цілому, погляд фахівців Eurofer можна назвати помірно оптимістичним: незважаючи на певні труднощі, становище в економіці Євросоюзу все ж поліпшується. Обсяги виробництва в цілому ростуть у порівнянні з минулим роком. Винятками є лише будівництво і суднобудування, де обстановка тільки погіршилася і навряд чи піде на поправку раніше майбутнього року.

Тим не менш, з представлених Eurofer даних вимальовується все таки не дуже приваблива картина. У 2009 році виробництво в європейській промисловості впало на десятки відсотків, зараз воно збільшується на одиниці. Для повернення на докризовий рівень більшості галузей знадобиться ще не один рік. У той же час, європейські металурги, мабуть, занадто швидко нарощували обсяги випуску в першому півріччі 2010 року. Раніше надмірне виробництво йшло на відновлення запасів, але тепер споживачі і дистриб`ютори займаються скороченням рівня запасів, так що видимий попит навіть нижче, ніж реальний.

Досить серйозною проблемою для європейських металургів стала і конкуренція з боку імпорту. Курс євро по відношенню до долара, на початку червня впав до менш $ 1,19, знову пішов у зростання і перевищив у кінці минулого тижня позначку $ 1,29. Більш сильний євро підвищує привабливість продукції з-за меж ЄС. Найменш дорогі гарячекатані рулони, як і раніше пропонують українські постачальники - $ 560-590 за т CFR / DAF, але в регіон останнім часом також надходить досить багато продукції з Росії, країн Близького Сходу, навіть з Індії і Китаю за цінами від близько $ 620 до $ 675 за т CFR. Зараз європейська продукція може конкурувати тільки з самим дорогим імпортом.

Нарешті, в Європі починається сезон відпусток, коли будь-яка ділова активність йде на спад. З урахуванням того, що і на Близькому Сході 11 серпня починається Рамадан, можна з упевненістю припустити, що в найближчі півтора місяця європейський ринок плоского прокату буде характеризуватися вкрай низьким попитом і поступовим зниженням цін.

Основні надії європейські металурги покладають на осінь. Причому, вони зв`язуються не стільки з розширенням реального попиту на прокат, скільки на поповнення збіднілих за літо запасів. Якщо цей почин не буде підтриманий споживачами, вересневий стрибок цін швидко переросте у новий спад.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7722