На світовому ринку слябів встановилися ціни на третій квартал

На світовому ринку слябів встановилися ціни на третій квартал

В кінці червня - початку липня світовий ринок слябів перебував під впливом двох різноспрямованих тенденцій. З одного боку, підвищення контрактних цін на залізну руду і коксівне вугілля в третьому кварталі сприяло збільшенню собівартості. Незважаючи на падіння спотових котирувань на руду майже на 20% у порівнянні з контрактними до середини липня більшість азіатських металургійних компаній уклали квартальні угоди з постачальниками сировини, щоб гарантувати собі безперебійне забезпечення сировиною. За оцінками тайванських компаній, середні витрати на виробництво тонни слябів зросли в липні до близько $ 560 за т.

З іншого боку, зростання цін на напівфабрикати перешкоджала слабкість ринку плоского прокату. При цьому, на початку липня спад відбувся на тих ринках, де протягом усього другого кварталу ціни на листову сталь трималися на відносно високому рівні, - у Європі та США. Східноазіатський ринок також виявився під тиском внаслідок надлишкових обсягів китайського та японського експорту в травні-червні. Поки азіатські металурги не прийшли до єдиної думки щодо найближчих перспектив. Так, корейські компанії на початку липня підвищили внутрішні ціни на свою продукцію, тоді як тайванська China Steel, навпаки, зменшила котирування на серпень-вересень. Так чи інакше, багато прокатні компанії в регіоні проводять обережну політику, утримуючись від великих закупівель напівфабрикатів.

У результаті рівень цін на сляби на Далекому Сході в третьому кварталі виявився, можна сказати, компромісним. Постачальникам не вдалося підняти котирування в порівнянні з квітнем-червнем на $ 40-50 за т, як вони розраховували ще в червні, але і спаду на цьому ринку не відбулося. На значні поступки довелося піти тільки бразильським компаніям, які сподівалися накрутити ціни до $ 640-650 за т CFR. У реальності вартість їхньої продукції залишилася практично на рівні другого кварталу - $ 600-610 за т CFR. Російські та українські експортери, між тим, навіть домоглися невеликого виграшу, встановивши ціни на свою продукцію на рівні $ 560-580 за т CFR, тоді як у попередні три місяці вона коштувала на $ 5-15 за т дешевше. Втім, цей результат значною мірою був отриманий за рахунок обмеження обсягу поставок напівфабрикатів.

У Європі та США ціни і попит на напівфабрикати в третьому кварталі, очевидно, будуть залишатися низькими. Маріупольський меткомбінат ім.Ілліча був змушений зменшити котирування на сляби для близькосхідного і південноєвропейських ринків до близько $ 460 за т FOB. Інші виробники з СНД пропонують цю продукцію за $ 470-500 за т FOB. При цьому, не виключено, що на спотовому ринку вартість напівфабрикатів у другій половині літа скоротиться до $ 450 за т FOB і менше.

Несприятливо складається і обстановка на американському ринку. У травні і початку червня бразильські компанії розраховували підняти ціни на напівфабрикати при поставках до США в третьому кварталі до $ 620 за т CFR і більше, але тепер це вже зовсім не досяжною. За останні півтора місяця гарячий прокат подешевшав у США більш ніж на $ 100 за метричну т, крім того, на національному ринку, як і в 2009 році, з`явилися надлишки напівфабрикатів, пропонованих місцевими компаніями, відчувають ще більші труднощі при збуті готового прокату. У липні американські прокатники прагнули збити ціни на латиноамериканські сляби до $ 550 за т CFR і менше.

Подальший розвиток ситуації на світовому ринку слябів на найближчі місяці буде, безумовно, цілком залежати від положення з гарячим прокатом і товстолистовий сталлю. Поки більшість фахівців пророкують повільне зниження до кінця літа і відновлення у вересні-жовтні. Проте вирішальну роль тут буде грати стан економіки розвинених країн. Зараз воно дає мало приводів для оптимізму і до початку осені ситуація, ймовірно, ще не встигне кардинально покращитися.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7713