Падіння попиту і цін змушують китайських металургів скорочувати обсяги виробництва

Падіння попиту і цін змушують китайських металургів скорочувати обсяги виробництва

Перевиробництво сталі в Китаї, без сумніву, є одним з головних дестабілізуючих чинників на світовому ринку. В умовах спаду китайські компанії в останні місяці постійно нарощували поставки за кордон. У червні обсяг китайського експорту сталі (включаючи напівфабрикати) досяг 5,68 млн. т - це максимальний показник з вересня 2008 року. За перше півріччя цей показник досяг 23,7 млн. т, що всього на 1 млн. т менше, ніж за весь 2009 рік.

Безумовно, скасування повернення ПДВ при експорті багатьох видів сталевої продукції з 15 липня має сприяти деякого скорочення поставок, однак основні проблеми китайської металургійної галузі обумовлені несприятливою ситуацією на внутрішньому ринку. Без її кардинального поліпшення дешевий китайський експорт буде представляти небезпеку для стабільності світового ринку. Внутрішні ціни на гарячий прокат в містах приморських провінцій до середини липня опустилися до близько 3900 юанів ($ 576) за т з металобази, а відпускні ціни багатьох виробників знаходяться в інтервалі 3800-4100 юанів ($ 561-606) за т EXW. За таких умов, щоб експортні продажі стали більш привабливими, ніж внутрішні, потрібно, щоб вартість китайського комерційного гарячого прокату досягла на зовнішньому ринку $ 650-700 за т FOB або щоб відбулося подальше зниження цін на національному ринку. Поки все йде саме за таким сценарієм.

Компанія Baosteel, ведучий (хоча вже й не найбільший) виробник сталі в країні, опустила серпневі котирування на гарячекатані рулони, комерційні категорії холоднокатаних і товстолистової сталі на 300-500 юанів ($ 44-74) за т. Аналогічним чином поступили компанії Wuhan Steel і Angang . Очевидно, наприклад лідерів послідують й інші постачальники плоского прокату.

Попит на сталеву продукцію в Китаї, який перебував на рекордному рівні в першому півріччі, останнім часом помітно знизився. Жорсткість державної політики у сфері кредитування і згортання прийнятих наприкінці 2008 року програм стимулювання економіки призвели до уповільнення темпів економічного зростання і спаду в будівельній галузі. У червні вперше більш ніж за рік скоротилося в порівнянні з попереднім місяцем і виробництво автомобілів.

У той же час, за перше півріччя в Китаї було виплавлено 268,9 млн. т сталі, що на 23,8% більше, ніж за той же період попереднього року. За прогнозом Лі Йіжона, міністра промисловості та інформаційних технологій КНР, обсяг виробництва в 2010 році складе 620-630 млн. т, що, приблизно, на 10% більше, ніж у 2009-тому. На даний момент це кількість виглядає надмірним.

За даними китайських аналітиків, для деяких підприємств ціни на сталеву продукцію в країні вже опустилися нижче собівартості. Ряд компаній, переважно, невеликих вже наприкінці травня почали скорочувати завантаження потужностей. Відповідно до оцінок національної металургійної асоціації CISA, щоденна виплавка сталі зменшилася від 1,78 млн. т в першій декаді червня до 1,71 млн. т у третій. Про зупинення доменних печей і прокатних станів на ремонт і профілактику в останні два тижні повідомляли і деякі великі компанії, включаючи Wuhan Steel і Angang. Як вважають експерти CISA, у червні випуск сталі в країні склав близько 52 млн. т проти 56,1 млн. т в травні.

Свій внесок у боротьбу з надвиробництвом сталевої продукції має намір внести і уряд. Минулого тижня було оголошено, що влада до кінця 2011 року не будуть стверджувати нових проектів розширення потужностей металургійних комбінатів. А у вівторок Міністерство промисловості та інформаційних технологій повідомило, що посилить стандарти відносно екологічної безпеки та ресурсоємності сталеливарних заводів, а також потребують закриття малопотужних підприємств, що випускають менше 1 млн. т сталі або менше 300 тис. т сталевої продукції з високою доданою вартістю на рік .

Безумовно, якщо китайський уряд зможе домогтися закриття сотень невеликих підприємств, на частку яких припадає не менше 10-15% виробництва сталі в країні, це допоможе стабілізувати китайський ринок. Однак, судячи з досвіду попередніх кампаній по боротьбі з надмірними потужностями в китайської металургії, домогтися цього буде зовсім не легко.

Що ж стосується найближчих перспектив, то китайські аналітики характеризують оголошені скорочення виробництва словами `занадто мало і занадто пізно`. Для повернення ринку до збалансованого стану та ліквідації складських надлишків потрібні більш рішучі заходи. Тому можна припустити, що ціни на сталеву продукцію на китайському внутрішньому ринку в липні-серпні, швидше за все, будуть продовжувати свій повільний спуск. Обсяг експорту, при цьому, очевидно, помітно скоротиться в порівнянні з червнем, але недорогий китайський прокат як і раніше залишиться в продажу в Східній Азії і, можливо, на Близькому Сході.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7702